Pravobraniteljica pohvalila Togonalovu reakciju na seksizam izrečen u emisiji Otvoreno

2021-02-19T16:27:38+01:0019. veljače 2021.|Institucije, Prikaz žene|

Pripremila: Antonija Dujmović

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić reagirala je na seksističku izjavu ravnatelja HZZO-a, Lucijana Vukelića, koji je gostujući u emisiji Otvoreno HRT-a rekao da mu je drago da su žene u studiju jer one više pričaju, a muškarci su operativniji. U priopćenju pravobraniteljica posebno ističe važnost pravodobne reakcije voditelja emisije, koji je, podsjećamo, rekao “ovo je bio seksizam, i to žešći”.

“Možemo reći da je to još jedan primjer koji pokazuje kako pojedine osobe koje obavljaju visoke javne funkcije još uvijek ne razumiju što je seksizam i kako korištenje tradicionalnih spolnih stereotipa štetno utječe na ravnopravnost žena i muškaraca.

Ono što je pohvalno je činjenica da je ovoga puta voditelj emisije, Mislav Togonal, reagirao na licu mjesta prepoznavši seksizam u izjavi ravnatelja i na to javno i ukazao. Nadamo se da će praksa takvih reagiranja voditelja/ica biti sve češća u sličnim slučajevima jer se na taj način javnosti odmah šalje poruka o neprihvatljivosti seksizma.

Vjerujemo da uključivanje medija u projekte koje provodimo u cilju osvještavanja medijskih djelatnika/ca o rodnim stereotipima i potrebi za senzibiliziranim načinom izvještavanja, oslobođenom zaostavština seksističkog pristupa i rodne stereotipizacije prema kojoj, kao u ovom slučaju, žene samo previše pričaju, a muškarci šutke rade, polako doprinosi promjenama u medijima, a posljedično tome, nadamo se, i sve bržoj promjeni javne percepcije, pa samim time i sve bržoj javnoj društvenoj reakciji i osudi onih koji će se i dalje služiti seksističkim diskursom.

Pohvalno je što se ravnatelj Vukelić brzo ispričao, međutim treba naglasiti da seksizam nije samo neprimjerena ili nespretna izjava koja nekome može ili ne mora stvoriti neugodu, već da se radi o društvenom učinku koji takva izjava ima u podržavanju i osnaživanju rodnih stereotipa koji nisu u skladu s načelima ravnopravnosti spolova” , piše u priopćenju Pravobraniteljice.

Ovom prilikom podsjećamo na globalnu rasprostanjenost seksizma u formulaciji da žene previše pričaju. Naime, prije svega nekoliko dana predsjednik organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Tokiju, Yoshiro Mori, bio je prinuđen pod pritiskom javnosti podnijeti ostavku na tu dužnost zbog svoje izjave da sastanci odbora na kojima sudjeluju žene dugo traju jer one previše pričaju.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.