Pravobraniteljica podržala uvođenje izbornog predmeta „Kritičko mišljenje“ u osnovnoškolsko obrazovanje

2022-09-07T14:38:06+02:005. rujna 2022.|Institucije|

Nastavno na otvaranje javne rasprave o Nacrtu Kurikuluma nastavnoga predmeta Kritičko mišljenje za osnovne škole, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova se uključila u e-savjetovanje i podržala uvođenje izbornog nastavnog predmeta „Kritičko mišljenje“ u osnovnoškolsko obrazovanje, s obzirom da propisani odgojno-obrazovni ishodi uključuju podučavanje o širokom spektru ljudskih prava, uključujući područje ravnopravnosti spolova.

Nakon izvršenog uvida u Nacrt predmetnog kurikuluma, Pravobraniteljica je zaključila da se njime doprinosi provedbi članka 14. st. 2. i 3. Zakona o ravnopravnosti spolova (NN 82/08, 138/12 i 69/17), kojim je propisano da sadržaji vezani za pitanja ravnopravnosti spolova predstavljaju integralni dio obrazovanja na svima razinama, uključuju pripremu oba spola za aktivno i ravnopravno sudjelovanje na svim područjima života i promiču nediskriminacijska znanja o ženama i muškarcima, uklanjanje neravnopravnosti spolova i rodnih stereotipa u obrazovanju na svima razinama, kao i uvažavanje rodnih aspekata u svim obrazovnim područjima.

Naime, predviđenim odgojno-obrazovnim ishodima, kao i sadržajima i preporukama za njihovo ostvarivanje, obuhvaćeni su brojni pojmovi ključni za razumijevanje područja ravnopravnosti spolova: (ne)diskriminacija, (ne)nasilje, predrasude, stereotipi, tolerancija, demokratske vrijednosti, uvažavanje različitosti, ravnopravnost, jednakost, jednakopravnost itd. Posebno je značajno podučavanje o spolnim i rodnim razlikama, predviđeno za 6. razred.

Pravobraniteljica je predložila da se u dijelu dokumenta u kojem se predviđa „obilježavanje dana koji pridonose dobrobiti pojedinca i zajednice“, na popis dodaju Međunarodni dan ljudskih prava (UN, 10. prosinca) i Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama (UN, 25.studenoga). Također je predložila da se u pogledu korištenja pojmova „jednakost“ i „ravnopravnost“ u dokumentu veći naglasak stavi na pojam „ravnopravnost“. Na kraju, Pravobraniteljica je predložila da se za nastavni predmet „Kritičko mišljenje“ pripremi školski udžbenik u kojem bi se detaljnije razradile dobre polazišne osnove iz Kurikuluma te obuhvatili konkretni sadržaji vezani uz različite diskriminacijske osnove.

Objava izvješća o provedenom savjetovanju predviđena je za 28. rujna 2022.

Izvor: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.