Pravobraniteljica oštro osudila seksistički govor zastupnika Zekanovića u Hrvatskom Saboru

2022-07-14T17:03:26+02:0014. srpnja 2022.|Institucije|

Pripremila: Antonija Dujmović

Samo nekoliko dana nakon što je osudila ponižavajuće uvrede koje je zastupnik u Hrvatskom saboru Anto Prkačin uputio zastupnici Urši Raukar-Gamulin, a prije toga i gradonačelnici Siska Kristini Ikić Baniček, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova danas se oglasila javnim priopćenjem kojim osuđuje seksistički govor zastupnika Hrvoja Zekanovića upućenog tijekom saborske rasprave zastupnici Sandri Benčić. Zekanovićev govor, ističe Pravobraniteljica, predstavlja objektivizaciju izgleda zastupnice kroz prizmu rodnog izražavanja i identiteta te aludira i na spolno uznemiravanje.

“Zastupnik Zekanović tako se odgovarajući na repliku obratio zastupnici Benčić sljedećim riječima: Poštovana kolegice Benčić, evo prvo mi je drago da ste makar u gornjem dijelu prikladno odjeveni, da niste došli i ovaj put u majici na špaline. Drago mi je da ste malo, evo ga, poradili na odijevanju, a i polako, nadoći ćete i za ostatak. Mislim da to trebamo malo i u Poslovnik staviti. Nakon reakcije zastupnice Benčić da se radi o spolnom vrijeđanju i opetovanom komentiranju njezine odjeće te da se zastupnik „obuzda radi javnosti“, zastupnik Zekanović govori sljedeće: Prvo moram reći poštovanoj kolegici Benčić, nemojte si laskati, niste moj tip. Dakle nemojte si laskati, niste moj tip. Dodatno još govori: S druge strane, ja ne znam, evo ja sam vas oslovio kolegicom, ali ja ne znam jeste li vi kolega ili kolegica zapravo uopće. Čekajte, ja ne znam, ovo je rodno i fluidno, ne kažem ja, ja ću pretpostaviti da je ona kolegica. To je dosta fluidno. Odgovarajući na repliku zastupnika Borića, zastupnik Zekanović ponavlja teze o rodnoj fluidnosti te naglašava da se htio narugati zastupnici Benčić radi njezinih političkih stavova o pravima rodnih i spolnih manjina te na kraju govori: Na žalost njezinu, evo kao što sam rekao, nije moj tip tako da u tom smislu može biti apsolutno mirna. Sve ove izjave predstavljaju seksistički govor, objektivizaciju zastupnica, te povrh toga, još i aludiraju na mogućnost spolnog uznemiravanja u slučaju da je zastupnica „njegov tip“ te postavljaju zastupnicu u poziciju seksualnog objekta,” pojašnjava Pravobraniteljica.

Pravobraniteljica i ovaj put izražava zabrinutost zbog izostanka jasne osude predsjedavajućeg sjednicom, ističući da je za vrijeđanje temeljem spola ili roda Poslovnikom Hrvatskog sabora predviđena stroža mjera opomena s oduzimanjem riječi, a ne samo opomena.

“Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova još je nakon istupa zastupnika Prkačina uputila dopis predsjedniku Hrvatskog sabora g. Jandrokoviću s pozivom da poduzme odgovarajuće aktivnosti kako bi se u Hrvatskome saboru osiguralo odsustvo seksističkog govora te u slučaju njegove pojave adekvatno sukladno Ustavu Republike Hrvatske i Poslovniku Hrvatskoga sabora na isti reagiralo. Pravobraniteljica je preporučila da se izradi uputa za predsjedavajuće sjednicama vezano uz adekvatno reagiranje, u smislu jasne osude te ostalih poslovničkih mogućnosti, na seksistički i diskriminatorni govor te govor mržnje. Predsjednik Hrvatskoga sabora je javno osudio događaje u Hrvatskom saboru vezano uz razinu komunikacije, no potrebno je jasno reći da se ovdje ne radi o pukom vrijeđanju i niskoj razini javne komunikacije, nego o seksizmu i vrijeđanju temeljem roda i spola”, navodi se u priopćenju.

Još jednom, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova napominje da je pitanje zastupljenosti žena u političkom životu usko vezano uz pitanje seksizma, kao i spolnog uznemiravanja i nasilja, a o čemu govore i brojni međunarodni dokumenti, uključujući i rezoluciju Europskog parlamenta. Detaljnije o tome pročitajte u cjelovitom priopćenju.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.