Pravobraniteljica od HNS-a očekuje sankcije za nogometaša zbog spolnog uznemiravanja sutkinje Ivane Martinčić

2019-08-29T11:29:13+02:0029. kolovoza 2019.|Institucije, Sport|

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je putem medijskih objava doznala za slučaj spolnog uznemiravanja koji se, prema dostupnim informacijama, dogodio 23. kolovoza 2019. na utakmici Druge hrvatske nogometne lige između klubova NK Sesvete i NK Solin.

Brojni mediji prenijeli su da je na toj utakmici četvrta sutkinja Ivana Martinčić neposredno nakon završetka susreta bila žrtva spolnog uznemiravanja od strane igrača NK Solin Vlatka Šimuneca, koji joj je rekao „dođi da te jebemo“. U pojedinim medijskim člancima objavljena je i preslika službenog zapisnika s utakmice glavnog suca Vedrana Jelenčića, iz koje je vidljivo da je sutkinja Ivana Martinčić prijavila događaj.

U cilju praćenja ovog slučaja u okviru svojih ovlasti propisanih Zakonom o ravnopravnosti spolova (NN 82/08 i 69/17), Pravobraniteljica je od Disciplinske komisije Hrvatskog nogometnog saveza zatražila da joj dostavi obavijest o poduzetome po prijavi sutkinje, odnosno presliku odluke Disciplinske komisije, koja odlučuje o slučaju u skladu s odredbama Statuta HNS-a i Disciplinskog pravilnika HNS-a.

Pravobraniteljica očekuje da će Disciplinska komisija HNS-a, u slučaju utvrđivanja točnosti iznesenih tvrdnji, poduzeti odgovarajuće sankcije protiv spomenutog igrača u skladu s propisanim disciplinskim mjerama.

Rodno uvjetovano nasilje i negativni stereotipi vrlo su rašireni u sortu

Prema članku 8. st. 3. Zakona o ravnopravnosti spolova, spolno uznemiravanje je svako neželjeno verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje spolne naravi, koje ima za cilj ili predstavlja povredu osobnog dostojanstva, a posebice ako stvara neugodno, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje. Spolno uznemiravanje u smislu Zakona predstavlja diskriminaciju temeljem spola.

Sport je jedno od područja koje Pravobraniteljica prati s posebnim zanimanjem, u skladu s nacionalnim i međunarodnim pravom u području ravnopravnosti spolova. U svojoj dugogodišnjoj praksi Pravobraniteljica je već postupala u slučajevima nepovoljnog postupanja prema nogometnim i rukometnim sutkinjama, o čemu je javnost izvijestila u svojim godišnjim izvješćima o radu, te u javnom priopćenju od 6. listopada 2015. Početkom ove godine Pravobraniteljica je organizirala Okrugli stol na temu prevencije nasilničkog ponašanja i seksualnog uznemiravanja u sportu.

U podnesku upućenom HNS-u, Pravobraniteljica je ukazala da je Vijeće Europe prije nekoliko mjeseci usvojilo Preporuku CM/Rec(2019)1 o prevenciji i suzbijanju seksizma, u kojoj je kao jedan od problema koje je potrebno riješiti u sportskom životu istaknulo problem seksizma na sportskim natjecanjima. Više pročitajte OVDJE.

Izvor: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.