Pravobraniteljica Ljubičić: Ljubomora kao motiv femicida nije posljedica ljubavi, već rezultat njezinog odsustva

2019-08-03T11:30:41+02:003. kolovoza 2019.|Institucije|

Ponovo svjedočimo tragičnom slučaju nasilja u obitelji u kojem je smrtno stradalo šest osoba, od čega tri žene i jedno dijete. Kao promatračko tijelo koje prati pojavnost rodno uvjetovanog nasilja i femicida, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova će i u ovom slučaju provesti redoviti postupak provjere je li bilo sustavnih propusta u radu policije i centra za socijalnu skrb. Budući da je do višestrukog ubojstva na Kajzerici došlo vatrenim oružjem, Pravobraniteljica ponovno ukazuje na važnost točne procjene od strane policije vezano za rizike koje nosi posjedovanje legalnog ili ilegalnog oružja, pogotovo u slučajevima prijava za nasilje u obitelji.

U kontekstu brutalizacije nasilja u obitelji važno je istaknuti da, prema policijskoj statistici i našoj analizi slučajeva femicida, žene često smrtno stradaju upravo onda kada smognu hrabrosti da zatraže razvod, napuste supruga ili započnu život s drugim muškarcem. Važno je istaknuti da ljubomora kao motiv nasilja prema ženama ili femicida nije posljedica niti dio ljubavi, već naprotiv, rezultat njezinog odsudstva.

Osim građanske i instucionalne odgovornosti tu je i odgovornost medija. Podsjetimo da smo u sklopu našeg EU projekta “Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama” izradili Medijski kodeks – vodič o senzibiliziranom izvještavanju o nasilju prema ženama i femicidu, u okviru kojeg je do sada 13 medijskih nakladnika potpisalo Sporazum o prihvaćanju Smjernica Medijskog kodeksa.

Nažalost, upravo neki od njih su izvještavajući o ovom slučaju objavili privatne fotografije koje prikazuju bivše supružnike iz vremena mnogo prije tragičnog događaja. Stoga podsjećamo i njih i sve ostale na dio Medijskog kodeksa koji kaže da je u slučajevima izvještavanja o rodno utemeljenom nasilju od javnog je interesa znati je li došlo do propusta institucija koje su trebale djelovati i zašto, ukazati na to da svaki pojedinačni slučaj rodno utemeljenog nasilja ima svoju kronologiju i kontekst događanja, iznositi činjenice bez „krvavih“ detalja i okrivljavanja žrtve, te čuvati dostojanstvo žrtve i zaštititi njezinu privatnost imajući na umu da se otkrivanjem intimnih detalja žrtva ponovno viktimizira, a viktimizaciji se izlažu i drugi/e članovi/ice obitelji i djeca.

Svi oblici nasilja zahtijevaju multisektorsku suradanju, promptno reagiranje svih nadležnih institucija, procesuiranje počinitelja, javnu osudu kojom se šalje poruka o neprihvatljivosti nasilja te podizanje svijesti i edukacije o nenasilnom rješavanju problema u međuljudskih odnosima.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova
Višnja Ljubičić, dipl.iur.

Izvor: Priopćenje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.