Povezanost online i fizičkog nasilja – brojke najnovijeg slučaja su indikativne: 36 žrtava, 31 maloljetna, 1 prijava

2022-11-01T19:59:54+01:001. studenoga 2022.|Civilno društvo|

Piše: Antonija Dujmović

Zagrebačka policija izašla je u javnost s detaljima jednogodišnje istrage koja je 27. listopada rezultirala uhićenjem 21-godišnjaka osumnjičenog za silovanje, podvođenje djece, prijetnje i prostituciju. Sa žrtvama je stupao u kontakt putem društvenih mreža, a nakon što bi stekao njihovo povjerenje i dobio fotografije seksualno eksplicitnog sadržaja krenuo bi s ucjenama, prijetnjama te zlostavljanjem i seksualnim nasiljem u fizičkom obliku. Tereti ga se da je tijekom protekle tri-četiri godine počinio ukupno 57 kaznenih djela nad 36 žrtava. Čak 31 žrtva je maloljetna osoba!

Također, posebno je zabrinjavajuće u ovome slučaju da je samo prva žrtva prijavila zlostavljača. Svih ostalih 35 žrtava je šutjelo! Od straha, srama, stigmatizacije, nepovjerenja u najbliže i sustav nisu progovarale o svojoj patnji produljujući tako agoniju i zapadajući sve dublje u nasilnikovu mrežu. Da ova jedna jedina žrtva nije prijavila slučaj varaždinskoj policiji, zlostavljanje i nasilje bi i dalje trpjelo njih 35. I tko zna još koliko.

Slučaj je izrazito indikativan, osim što pokazuje jasnu povezanost online i fizičkog nasilja, ukazuje i na ključne pojmove u njihovu suzbijanju – povjerenje i edukaciju. Povjerenje u sustav kako bi prijava nasilja postala samorazumljiva (a ne iznimka!), povjerenje u obitelj i prijatelje koji će bez osuđujućih prodika pružiti podršku, razumijevanje i pomoć žrtvi. Da bi se to postiglo nužna je edukacija i osvješćivanje šire javnosti s ciljem destigmatizacije žrtve.

Upravo na tome tragu je i projekt SURF and SOUND kojega provodi Udruga B.a.B.e. s partnerima, a odnosi se na borbu protiv online nasilja nad ženama. Podsjetimo, mlade žene, odnosno djevojke, čine najveći broj žrtava online nasilja povezanog sa seksualnim zlostavljanjem i iskorištavanjem.

“Od početka provedbe projekta u ožujku 2021. ukupno smo do sada zaprimili 130 prijava online nasilja prema ženama. U 51 slučaju radi se o objavljivanju ili prijetnji objavom seksualno eksplicitnog sadržaja, a nerijetko se žrtve paralelno suočavaju i s drugim oblicima online nasilja, poput doxinga, uhođenja, ucjene i iznude”, navode Ba.B.e.

U okviru projekta realizirana je platforma NEON – Ne online nasilju putem koje su prijavljena 92 slučaja online nasilja, što potvrđuje da se platforma etablirala kao koristan alat za prijavu i podršku.

“Za ovoliki broj prijava online nasilja svakako je zaslužna i nacionalna kampanja osvještavanja o online nasilju koju smo provodili s našim partnerom, Agencijom za elektroničke medije. Billboard kampanja u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Zadru, televizijski i radio spotovi te drugi oblici javne komunikacije rezultirali su čak deseterostrukim povećanjem broja prijava u lipnju, srpnju i kolovozu, odnosno tijekom i nakon provođenja kampanje!”, ističu nositeljice projekta.

Osiguran nastavak projekta borbe protiv online nasilja nad ženama SURF AND SOUND

Važnost teme online nasilja prema ženama prepoznaje i Europska komisija koja je odobrila nastavak financiranja projekta SURF and SOUND u i periodu od 2023. do 2025. Aktivnosti provođenja projekta u sljedećoj fazi bit će usmjerene na ključne izazove uočene tijekom dosadašnje provedbe.

“Glavni cilj projekta je utjecati na pozitivne promjene stavova i jačanje kapaciteta stručnjaka za provedbu zakona – policijskih službenika/ca, državnih odvjetnika/ca i sudaca/kinja te ojačati mehanizme prevencije i suzbijanja rodno uvjetovanog kibernetičkog nasilja i proširiti usluge podrške za žrtve online nasilja”, navode B.a.B.e.

Agencija za elektroničke medije u okviru ovoga projekta organizirala je u različitim gradovima radionice za novinare i urednike na temu suzbijanja online nasilja nad ženama. AEM će nastaviti s partnerstvom na provedbi projekta SURF and SOUND 2.0 u području podizanja svijesti u sklopu nacionalne kampanje, a partnerskom konzorciju se pridružuje Ravnateljstvo policije te Pravosudna akademija.

U okviru projekta SURF and SOUND Udruga B.a.B.e. objavila je Analizu s preporukama javnih politika za borbu protiv online nasilja prema ženama u Hrvatskoj. Analiza je dostupna OVDJE.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.