Potrebne su mjere za zaštitu reproduktivnog zdravlja Romkinja

2019-05-09T14:19:48+02:0018. travnja 2019.|Institucije|

Premda je u Nacrtu Akcijskog plana za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma za razdoblje od 2019. do 2020. u okviru područja „Zdravstvena zaštita“ navedeno i unaprijeđenje reproduktivnog zdravlja Romkinja, s posebnim naglaskom na problematiku maloljetničkih trudnoća, nije predviđena niti jedna mjera usmjerena na postizanje toga cilja – skrenula je pažnju predlagatelju dokumenta Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Pravobraniteljica je podržala dokument jer su u njega uvrštene mjere usmjerene na Romkinje kao ciljnu skupinu i to u okviru područja zapošljavanja, socijalne skrbi i uključivanja u društveni i kulturni život te predložila da se uvrsti bar jedna mjera koja se odnosi na unaprijeđenje reproduktivnog zdravlja i smanjenje maloljetničkih trudnoća Romkinja. U Nacionalnoj strategiji za uključivanje Roma prepoznat je problem nedovoljno razvijene svijesti o zaštiti reproduktivnog zdravlja žena, odgovornom seksualnom ponašanju i osobnoj higijeni.

Istraživanje Uključivanje Roma u hrvatsko društvo iz 2018. jednako kao i istraživanje Život Romkinja u Hrvatskoj iz 2008. ukazuje na činjenicu da se većina Romkinja uda i rodi prvo dijete već u dobi između petnaeste i osamnaeste godine čime je značajno smanjena mogućnost završavanja srednjoškolskog obrazovanje te kasnije zapošljavanja. Sve ovo posljedično ima i snažan utjecaj na slabiju uključenost Romkinja u širi društveni i kulturni život, poglavito onih iz ruralnih sredina i naselja.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.