Portreti snažnih žena iz francuske povijesti na izložbi u Zagrebu

2019-07-11T17:12:16+02:0029. lipnja 2019.|Kultura|

U Francuskom institutu u Zagrebu postavlja se izložba naziva „Hvala im“ (Grâce à elles) umjetnice Sophie Degano koja je naslikala portrete 24 društveno angažiranih Francuskinja. Među portretima su brojne svjetski poznate žene, od nobelovke Marie Curie, filozofkinje i književnice Simone de Beauvoir  pa do modne kreatorice Coco Chanel.

Cilj izložbe je pokazati  angažman žena kroz povijest. Izložba predstavlja žene iz svih društvenih slojeva koje su živjele od 12. do 20. stoljeća i djelovale u različitim područjima : umjetnice, sportašice, znanstvenice, književnice, pripadnice pokreta otpora, pustolovke.

Većina ih je samouka, neke su bile udate, neke su odabrale celibat, neke majčinstvo dok su neke otvoreno izražavale želju da nemaju djece, slobodne u svojoj seksualnosti bilo da žive u paru, bilo da su biseksualne ili otvoreno homoseksualne.

Ove su žene nadvladale svoj strah od nepoznatog, donijele raznolike izbore, suprostavljale se javnom mišljenju. Borile su se protiv svih oblika diskriminacije, pobunile se protiv nepravde i posvetile se svojim idejama – stoji u opisu izložbe.

Likovna umjetnica Sophie Degano koristi brojne tehnike (ulje, akril, grafiku, staklene skulpture, crtež,  šivanje, kolaž, itd.) stvarajući moćna i angažirana likovna djela, obrađujući ljudskost, boreći se protiv nevidljivosti žena i prikazujući njihova tijela izbjegavajući zamku stereotipa o seksualnom objektu.

Izložba se može pogledati od 2. do 12. srpnja u Francuskom institutu u Preradovićevoj ulici u Zagebu.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.