Porast govora mržnje na internetu među mladima je zabrinjavajući

2019-11-08T09:56:03+01:0021. listopada 2019.|Civilno društvo, Institucije|

Pripremila: Antonija Dujmović

“U Hrvatskoj su prijave za govor mržnje porasle u zadnjih nekoliko godina i to se može dovesti u vezu s pojavom govora mržnje na internetu, odnosno komentarima ispod članaka i objavama na društvenim mrežama”, istaknula je zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter na konferenciji “Dobre prakse u borbi protiv zločina iz mržnje i govora mržnje”.

Šimonović Einwalter je naglasila da nije uvijek jednostavno odrediti je li u pojedinom slučaju riječ o kaznenom ili prekršajnom djelu jer su često stereotipi i predrasude u ulozi govora mržnje. Dodala je da većina slučajeva koji budu prijavljeni i završe samo na prijavi. Naime, s obzirom na brojnost takvih prijava teško je i očekivati da će za svaki napisani ili izrečeni govor biti pokrenut postupak.

No, u slučajevima kada je pokrenut sudski postupak analiza Ureda pučke pravobraniteljice je pokazala visoku pojavnost govora mržnje među mladima, što posebno zabrinjava. Analiza je također pokazala da su rasna, odnosno etnička pripadnost te političko opredjeljenje najčešće osnove za vrijeđanje.

“U politički uzavrelom i polariziranom sustavu vidite da ljudi političke neistomišljenike vrlo često vrijeđaju i tu često vidimo govor mržnje. Isto tako vidimo govor mržnje u odnosu na LGBT osobe, ali i bilo koju drugu skupinu. Govora mržnje ima toliko da se, nažalost, za svaku skupinu mogu pronaći primjeri”, naglasila je Šimonović Einwalter.

Podsjećamo da je i na okruglom stolu Žene u hrvatskom društvu u organizaciji Agencije za elektroničke medije, zamjenica pučke pravobraniteljice posebno naglasila kako su u digitalnim medijima govoru mržnje najviše izložene mlade žene, političarke, znanstvenice, novinarke i aktivistkinje za ženska prava.

Konferencija je organizirana u sklopu projekta “Against Hate – Protiv mržnje”, kojega provode Centar za mirovne studije, Kuća ljudskih prava Zagreb i Gong u suradnji s Ministarstvom pravosuđa Republike Finske te finskom Udrugom za podršku žrtvama. U okviru kampanje pokrenuta je i online platforma dostajemrznje.org na kojoj građani mogu prijaviti govor mržnje, prijave se potom prosljeđuju nadležnim tijelima.

Na konferenciji je predstavljen i Priručnik o dobrim praksama suzbijanja govora mržnje i zločina iz mržnje koji donosi pregled 24 različita primjera prevencije, informiranja javnosti, podizanja svijesti, praćenja i procesuiranja te pružanja zaštite žrtvama zločina iz mržnje i govora mržnje, koji institucije i organizacije civilnog društva provode diljem Europske unije.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.