Pokrenut projekt osnaživanja žena i pružanja podrške u vojnim snagama i mirovnim misijama RH

2020-10-20T23:38:02+02:0020. listopada 2020.|Institucije, Posao|

U Zagrebu je 20. listopada 2020. godine održana konferencija u povodu početka projekta “Osnaživanje žena i podrška u vojnim snagama i mirovnim misijama Republike Hrvatske”. Projekt je financiran sredstvima Vlade Sjedinjenih Američkih Država i uz podršku veleposlanstva SAD-a u RH, a potporu projektu pružili su Ministarstvo obrane i Oružane snage RH.

Projekt je jedan od 11 izabranih u konkurenciji više od 300 prijavljenih projekata iz cijelog svijeta te će imati izravan utjecaj na Nacionalni akcijski plan za provedbu Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1235 (2000) o ženama, miru i sigurnosti srodnih rezolucija UN-a (2019. do 2023.) (NAP II). Izravni korisnici projekta bit će kadeti i ostali sudionici izravnih programa edukacije i osposobljavanja kako bi naučeno primijenili u profesionalnom radu Oružanih snaga.

Na konferenciji su nazočili izaslanik ministra obrane RH načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj NJ.E. William Robert Kohorst, nositeljica projekta državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i predstavnica Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje Anamarija Tkalčec.

Pravobraniteljica Ljubičić koja je devedesetih godina također radila u Ministarstvu obrane RH kao voditeljica odjela i pročelnica ureda tajnika, u razgovoru za tjednik Nacional, pojasnila je kako je svako muško hijerarhijsko okruženje svojevrsni izazov za razumijevanje ravnopravnosti spolova.

Naglasila je da se u proteklih devet godina njenog pravobraniteljskog mandata susretala sa slučajevima seksualnog uznemiravanja u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama RH napominjući da su uspješno riješeni procesom medijacije. Navela je jedan primjer kada je institucija Pravobraniteljice posredovala u slučaju koji je rezultirao ministrovom odlukom razdvajanja radnih mjesta počinitelja i žrtve, no nažalost izostala je primjerena sankcija za počinitelja.

Ljubičić je podsjetila na “žensku šutnju” zastupljenu u svim segmentima društva pa tako i u vojsci – žene šute jer se boje pijaviti seksualno uznemiravanje pogotovo ako dolazi od strane nadređenog kolege, stoga se događa da s prijavom reagiraju njiima bliske osobe ili članovi obitelji poput očeva ili životnih partnera.

U sklopu konferencije prezentirane su i video poruke ministra obrane RH Marija Banožića, posebne savjetnice načelnika Ureda Nacionalne garde SAD-a brigadne generalice Best, načelnice Uprave za planiranje Glavnog stožera OS RH brigadne generalice Gordane Garašić i pobočnice zapovjednika Ratnog zrakoplovstva Kraljevine Danske satnice Fabricius.

“Ministarstvo obrane može se pohvaliti izrazito visokom stopom poštivanja rodne ravnopravnosti, a zastupljenost žena u cjelokupnom obrambenom resoru uključujući Hrvatsku vojsku i Ministarstvo obrane iznosi 17,5 posto”, istaknuo je u svojoj video poruci ministar obrane Mario Banožić zaključivši kako je dužnost i obveza Ministarstva obrane nastaviti s radom osnaživanja ravnopravnosti, kao i unaprjeđivanju odnosa kroz obrazovanje.

Načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj rekao je kako je ovo iznimno važan prioritet koji Hrvatska dijeli sa svojim saveznicima jer na taj način postajemo učinkovitiji kao vojnici i jačamo naše partnerstvo za sigurnost.

“Pripadnici Hrvatske vojske već niz godina aktivno sudjeluju u mirovnim misijama i operacijama NATO-a, Europske unije i Ujedinjenih naroda, a tijekom obuke pripremaju se za rad u međunarodnom okružju. Rodna osviještenost je važna kvaliteta koja izravno utječe na provedbu zadaća i operativnu učinkovitost, kao i percepciju vojne organizacije u društvu”, rekao je admiral te podsjetio kako je u Hrvatskoj vojsci danas zaposleno 14,6 posto žena, u međunarodnim operacijama oko šest posto, na dragovoljnom služenju vojnog roka svake godine ih je preko 20 posto, a među kadetima nalazi se 24 posto žena.

Načelnica Uprave za planiranje Glavnog stožera OS RH brigadna generalica Gordana Garašić istaknula je kako je ovaj projekt usmjeren na osnaživanje uloge žena u vojsci i predstavlja jedan od napora u ostvarivanju tog cilja: “Sve veći postotak sudjelovanja žena na dragovoljnom služenju vojnog roka i među kadetima osigurava kritičnu masu iz koje će doći budući vođe”.

Voditeljica projekta Irena Petrijevčanin Vuksanović zahvalila je veleposlanstvu SAD-a i MORH-u naglasivši kako bez sinergije ne bi bilo moguće realizirati ovaj projekt: “Sinergija je ono što nas je ovdje okupilo i nadam se da će projekt rezultirati konkretnim rezultatima”.

Izvor: Ministarstvo obrane RH

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.