U SAD-u broj generalica udvostručen – generalica Best na obljetnici Oluje u Kninu

2019-08-05T21:05:04+02:004. kolovoza 2019.|Institucije|

Piše: Antonija Dujmović

Podrška Sjedinjenih Američkih Država vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja” 1995. godine kao i njenom obilježavanju u kontinuitetu dobro je poznata činjenica. Novost je da je američki vojni vrh na 24. obljetnicu operacije odlučio poslati ženu s činom generala.

Višednevni posjet načelnice stožera Zračnih snaga Nacionalne garde Minnesote, brigadne generalice Sandre L. Best, Republici Hrvatskoj tijekom kojeg će sudjelovati u programu obilježavanja VRO “Oluja” u Kninu ukazuje na nove trendove u američkoj vojsci.

Tijekom posljednja dva desetljeća broj žena s činom generala i admirala u SAD-u se udvostručio. U veljači 2018. američka vojska je imala 63 žene generalice i admiralice dok ih je 2000. godine bilo tek 30, navodi military.com pozivajući se na izvješće Service Women’s Action Network (SWAN). U SAD-u je najviše žena generalica, izraženo u postocima, zastupljeno u zrakoplovstvu i mornarici dok ih je najmanje u marincima.

Prema podacima koje je u lipnju ove godine objavilo Ministarstvo obrane, kod nas zastupljenost žena u voditeljskim i zapovjednim dužnostima iznosi 37, 5 posto u MORH-u i 9,35 posto u Oružanim snagama RH.

Možemo biti ponosni jer i mi imamo svoju generalicu. Gordana Garašić, Zagrepčanka rođena 1970., promaknuta je u čin generala 2014. godine. Odlikovana je Spomenicom domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Medaljom “Oluja”, NATO-ovom medaljom “ISAF”.

Foto: Generalica Sandra L. Best s pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva , MORH – HRZ / M. Karačić

Žena, majka, generalica

Sandra L. Best postala je 2016. prva žena generalica u Nacionalnoj gardi Minnesote. Primjer je osobe koja je u izgradnju vojne karijere uložila puno truda njegujući pristup cjeloživotnog obrazovanja. Svojim životnim primjerom suprotstavila se predrasudama o netradicionalnom izboru zanimanja. Pored uspješne vojne karijere nije zanemarila niti svoj obiteljski život. Kako navodi Metropolitan State University na kojem je studirala, generalica Sandra Best i njen suprug imaju četiri kćerke i žive u ruralnom Wisconsinu.

Generalica Best tijekom svojeg višednevnog boravka u Republici Hrvatskoj posjetila je postrojbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, gdje su je primili načelnik stožera HRZ-a brigadni general Michael Križanec, zapovjednik 93. zrakoplovne baze brigadir Mario Pleša i zapovjednik Pilotske škole Središta za obuku HRZ „Rudolf Perešin“ pukovnik Željko Harapin.

“Raduje nas što smo ugostili generalicu Best s kojom smo razgovarali o nastavku i jačanju daljnje suradnje kroz vježbe i obuku te zajedničke aktivnosti iz područja obrane. Nacionalna garda Minnesote naš je snažan i odan partner, cijenimo i zahvalni smo za svu pruženu potporu u razvoju novih sposobnosti Hrvatske vojske. Nastavljamo graditi naše partnerske i prijateljske odnose“ – poručio je general Križanec, kako priopćava MORH.


Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.