Podravka Ivana Vincek osvojila drugo mjesto na Europskom prvenstvu frizera

2021-05-31T14:06:14+02:0025. svibnja 2021.|Posao|

Ivana Vincek, vlasnica frizerskog salona „Viva” iz Molva, osvojila je drugo mjesto na prestižnom Europskom prvenstvu frizera i kozmetičara u umjetničkoj kategoriji „Fantasy Style”. Povodom ostvarenog uspjeha prenosimo razgovor s europskom doprvakinjom kojega je objavila Hrvatska obrtnička komora, partner portala Žene i mediji.

Možete nam se predstaviti i na početku reći zašto ste odlučili postati frizerka? U čemu je ljepota bavljenja tim zanimanjem?

Frizerka sam s dugogodišnjim iskustvom, a ujedno i vlasnica frizerskog salona „Viva“ pune 23 godine. Uz svakodnevni rad s klijentima, ono što me kod ovog zanimanja posebno raduje jest mogućnost umjetničkog izražavanja. Uz klasični posao u salonu, uvijek nastojim napraviti i korak više pa često sudjelujem na revijama i natjecanjima. Iako živim u malom podravskom mjestu, odlučila sam pomaknuti svoje granice baš onako kako sam to oduvijek osjećala. Preko svojih ideja i vizija nastojim se ostvariti kao kreator, dizajner, stilist te vizažist – to je u meni još od mlađih dana. Svoju strastvenu želju za stvaranjem i kreiranjem, u posljednjih nekoliko godina, pronašla sam u natjecateljskoj kategoriji „Fantasy Style“ koja mi je omogućila spajanje ranije spomenutih interesa.

Na nedavnom europskom natjecanju osvojili ste prestižno drugo mjesto u kategoriji ženskih frizura i bili ste jedina predstavnica Hrvatske. Možete li nam reći kako je izgledao proces prijave na natjecanje te kako ste se pripremali?

Ovogodišnje Europsko prvenstvo održano je virtualno pa je sam proces bio relativno jednostavan s administrativne strane. Za prijavu bilo je potrebno ispuniti prijavnicu s općim podatcima i odabrati jednu od ukupno 24 kategorije te uplatiti kotizaciju za sudjelovanje. Naravno, i rad prijaviti kod promotora natjecanja – OMC Hairworld-a, do sredine ožujka. Važno je naglasiti kako je Hrvatska obrtnička komora dugogodišnji član OMC-a, a članstvo je osnovni preduvjet da zemlja članica, tj. natjecatelji/ce iz te zemlje steknu mogućnost prijava. Radovi su formalno ocjenjivani sredinom travnja, a sve do 9. svibnja čekali smo proglašenje koje smo mogli pratiti prijenosom uživo na stranici OMC Hairworld-a.

Natjecala sam se u „Fantasy Style“ kategoriji koja se u frizerskom svijetu smatra krunom frizerstva jer se iz nje mogu očitavati svi elementi iz ostalih kategorija – to je kao da ste sve kategorije stavili u jednu. Ovdje se radi o složenoj kreaciji od kose, što je nešto više od uobičajene frizure. Stoga su i pripreme nešto veće i zahtjevnije nego u ostalim kategorijama. Priprema jedne ovakve kreacije zahtijeva niz predradnji. Gotovo cijela kreacija radila se van modela/lutke, možemo reći praktički na stolu. Za početak, bilo je važno imati ideju i viziju te dovoljno kose za izradu umetaka. Ako krećemo od same odrezane kose, potrebno ju je prvo „srediti“. Isprva se kosa lijepila, da bismo ju mogli uopće prati, izbjeljivati i bojati na boje koju sam namijenila za kreaciju. Tek kad imamo obojenu kosu, krenulo se u njezinu obradu i oblikovanje – geliranjem, upeglavanjem, pletenjem, tj. samom pripremom elemenata kreacije. Kada su svi elementi bili spremni dolazi najzanimljiviji dio, a to je sklapanje i izvedba kreacije na glavu lutke. Konkretno, na svojoj kreaciji intenzivno sam radila mjesec i pol dana, uglavnom nakon radnog vremena u salonu.

Mišljenja sam da je virtualnost nama natjecateljima olakšala okolnosti jer smo u udobnosti svojeg salona mogli odraditi sve. To je rezultiralo manjim stresom, ali i manjim financijskim troškom jer nismo morali plaćati putovanje, smještaj ili boravak u nekom od europskih gradova gdje bi se takvo natjecanje održavalo. S druge strane, virtualno natjecanje zahtijevalo je slanje samo dvije fotografije gotovog uratka, što je dosta zahtjevno jer se sa samo dvije fotografije morao dočarati cjelokupan dojam kreacije. Što se tiče ocjenjivanja, pažnja se davala na to da fotografije nisu fotošopirane – to bi značilo direktnu diskvalifikaciju, a sve ostalo kod ocjenjivanja je isto kao i na uobičajenom natjecanju – bodovalo se prema težini tehničke izvedbe.

Koliko je frizerima za svakodnevni rad važna mogućnost natjecanja i jedno ovakvo priznanje?

Prije svega nastupi na natjecanjima i ovakva priznanja divan su osjećaj te velika potvrda bezuvjetnog davanja sebe u ono što volim i radim, a da je to struka prepoznala daje dodatnu motivaciju za napraviti korak više od običnog rada u salonu. S obzirom na to da natjecateljska kategorija „Fantasy Style“ spada u umjetničku kategoriju, ovakve kreacije nisu baš nešto za svaki dan. U principu, sama ova kreacija nije nosiva, već se radi isključivo za evente, natjecanja i revije gdje je prisutna struka koja to prepoznaje. No, iz kreacije se mogu uzeti neki elementi kao što su kolorit ili dijelovi tehničke izvedbe koji se mogu najnormalnije kombinirati u nekoj nosivoj varijanti, a koju klijentice mogu bez problema zatražiti kod svojih frizura.

Koji su vam daljnji profesionalni planovi?

Planiram prigrliti svaki izazov koji može donijeti ovaj uspjeh, od više klijentica koje bi se odvažile i voljele biti „drugačije od drugih“ pa sve do edukativnog rada s mladim frizerima, kao i potencijalne suradnje s frizerskim brendovima.

Izvor: Hrvatska obrtnička komora

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.