Osvrt na prvu godinu portala Žene i mediji

2020-07-04T14:16:05+02:004. srpnja 2020.|Civilno društvo, Institucije, Medijska struka|

Piše: Antonija Dujmović

Prošla je točno godina dana od pokretanja portala Žene i mediji kao važnog segmenta šireg djelovanja Agencije za elektroničke medije usmjerenog na jačanje medijske vidljivosti žena. U proteklom periodu na portalu je objavljeno preko 350 različitih sadržaja nastalih uz podršku i suradnju dvanaest partnerskih institucija i organizacija.

Teme koje smo obrađivali odnose se na seksizam, rodne stereotipe, ženski aktivizam, djelovanje institucija, jačanje ženskih uzora i prikazivanje položaja žena u različitim područjima djelovanja. Poseban naglasak stavljen je na borbu protiv nasilja prema ženama te educiranje o medijskom pristupu praćenja osjetljivih tema kao i o važnosti uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca u medijima.

O konceptu portala Žene i mediji

Žene i mediji je otvorena platforma sadržaja kreiranog u suradnji s neovisnim i državnim tijelima te akterima civilnog društva. Naša je zajednička zadaća informirati i osnažiti žene, jačati ispravnu medijsku vidljivost žena i ženskih uzora, ukazivati na loše primjere medijskog prikaza žena, seksizam, predrasude i stereotipe.

Slijedeći ovu nit vodilju portal je koncipiran u tri osnovna segmenta. Prvi donosi uvid u položaj žena u društvu, probleme s kojima se susreću i postignuća koja ostvaruju u određenim područjima djelovanja. Drugi segment prati rad institucija i nevladinih organizacija kako bi se jasnije uvidio prostor za poboljšanje položaja žena u hrvatskom društvu.

Treći segment podudara se s osnovnom misijom nositelja projekta, Agencijom za elektroničke medije, i obuhvaća sadržaj prvenstveno usmjeren medijskom sektoru koji ima presudan utjecaj na oblikovanje društvene svijesti pa time i na rodno osjetljivu tematiku.

Nadovezujući se na sva tri spomenuta segmenta portal predstavlja vrijedan izvor informacija. Na jednom mjestu donosi ključne mehanizme zaštite – popis institucija, organizacija i skloništa za žene – te publikacije i poveznice na medijsku i opću regulativu koja može koristiti medijskim djelatnicima i drugoj stručnoj i zainteresiranoj javnosti u cilju postizanja ravnopravnosti žena u našem društvu.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.