Online uznemiravanje – nacionalna kampanja podizanja svijesti o online nasilju prema ženama

2024-05-02T14:08:37+02:002. svibnja 2024.|video vijesti|

U okviru projekta SURF and SOUND 2.0 Udruga B.a.B.e. i Agencija za elektroničke medije u ožujku 2024. pokrenuli su nacionalnu kampanju podizanja svijesti o online nasilju prema ženama s ciljem promjene stavova i ponašanja među općom populacijom. Spotovima se nastoji ukazati na različite oblike online nasilja te potaknuti na proaktivan stav u borbi s ovim društvenim problemom.

Online uznemiravanje podrazumijeva pokretanje napada i/ili sudjelovanje u napadu s trećim osobama na žrtvu, objavljivanjem prijetećeg ili uvredljivog materijala većem broju krajnjih korisnika putem ICT tehnologija, a s učinkom nanošenja značajne štete napadnutoj osobi. Žrtve su često žene na istaknutim javnim funkcijama ili ulogama, poput političarki, novinarki ili aktivistica, a suočavaju se sa seksističkim uvredama i specifičnim prijetnjama temeljenim na spolu, poput prijetnji silovanjem ili femicidom, koje uzrokuju uznemirenost, strah i zabrinutost za vlastitu sigurnost.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.