Online uhođenje – nacionalna kampanja podizanja svijesti o online nasilju prema ženama

2024-05-02T14:10:14+02:002. svibnja 2024.|video vijesti|

U okviru projekta SURF and SOUND 2.0 Udruga B.a.B.e. i Agencija za elektroničke medije u ožujku 2024. pokrenuli su nacionalnu kampanju podizanja svijesti o online nasilju prema ženama s ciljem promjene stavova i ponašanja među općom populacijom. Spotovima se nastoji ukazati na različite oblike online nasilja te potaknuti na proaktivan stav u borbi s ovim društvenim problemom. 

Online uhođenje uključuje kontinuirano fiksiranje na žrtvu, špijuniranje i prikupljanje podataka o njoj na internetu te komuniciranje s njom protiv njezine volje, a često je praćeno dodatnim oblicima nasilja. Može podrazumijevati kontinuirani nadzor osobe korištenjem ICT tehnologija, radi praćenja kretanja i aktivnosti te osobe. Online uhođenje uključuje i “doxing”, odnosno objavljivanje materijala koji sadrži osobne podatke druge osobe, bez pristanka te osobe čime se čini dostupnim većem broju krajnjih korisnika, u svrhu poticanja na nanošenje fizičke ili značajne psihološke štete osobi. Počinitelji su najčešće osobe iz bliskog okruženja, poznanici ili bivši partneri, no mogu biti i žrtvi potpuno nepoznate osobe.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.