Održan sastanak Europske mreže tijela za jednakost EQUINET na temu utjecaja rata u Ukrajini

2022-03-30T19:26:19+02:0030. ožujka 2022.|Institucije|

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova sudjelovala je na sastanku predstavnika/ca članica Europske mreže tijela za jednakost (EQUINET) na temu učinaka rata u Ukrajini, koji je putem online platforme održan dana 29. ožujka 2022. godine. Sastanak je organiziran sa svrhom da se razmjene informacije i iskustva o spornim pitanjima, vezanima uz jednakost i diskriminaciju, koja su se pojavila u članicama EQUINET-a u kontekstu izbjegličke krize kao posljedice rata u Ukrajini.

Tijekom rasprave ukazano je na pojavnost diskriminacije i nejednakosti u vidu ograničenja u pristupu uslugama, osobito smještaju, s obzirom na to da je ukrajinskim obiteljima u pojedinim slučajevima odbijano iznajmljivanje stanova zbog njihovog državljanstva, a nevladine organizacije su isticale poteškoće oko smještaja romskih izbjegličkih obitelji, osobito u situacijama kada se radi o većim obiteljima koje zbog ograničenih kapaciteta nije moguće zbrinuti u istom smještaju.
 
Osim navedenog, pojedine članice su ukazale na poteškoće u pristupu uslugama vezanim uz reproduktivno zdravlje, u pristupu obrazovanju djeci koja su u Ukrajini išla u ruske jezične škole, ograničavanje pristupa uslugama ruskim građanima, pojavnost govora mržnje prema Rusima i Ukrajincima, te rasprostranjenost ratne propagande i lažnih vijesti.

Pojedine članice su ukazale i na problem nejednakih plaća, s obzirom na to da u pojedinim situacijama izbjeglice dobivaju nižu plaću u odnosu na državljane, što za posljedicu ima dvostruku diskriminaciju žena koje čine većinu izbjegličke populacije. Nadalje, zabilježeni su slučajevi poteškoća transrodnih osoba pri prelasku granice zbog vizualnog odstupanja od spola upisanog u službenim dokumentima. Također, ukazano je na povećani rizik od trgovanja ljudima te nedostatak asistencije osobama s invaliditetom.

Podsjećamo, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je članica proširene Međuresorne radne skupine za provedbu aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine koju je osnovala Vlada Republike Hrvatske radi koordinacije svih aktivnosti vezano uz organizaciju prihvata te pružanja pomoći raseljenom stanovništvu.

Pravobraniteljica aktivno sudjeluje u radu Radne skupine, posebno vezano uz prijedloge izmjena zakona koji se odnose na pružanje zdravstvenih usluga, usluga socijalne skrbi i psihološke podrške izbjeglicama iz Ukrajine, pri čemu ukazuje da politika skrbi o izbjeglicama mora integrirati rodnu dimenziju, uključivati psihološku podršku, pravnu pomoć i pomoć u procesu zapošljavanja. U tu svrhu pokrenuta je i internetska stranica na hrvatskom i ukrajinskom jeziku koja je dostupna na stranici Hrvatska za Ukrajinu.

Izvor: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.