Odašiljač – projekt za adekvatno medijsko izvještavanje o ranjivim skupinama

2021-10-13T17:31:11+02:0013. listopada 2021.|Civilno društvo, Medijska struka|

Piše: Bojana Guberac

Udruga Ri Rock s partnerskim organizacijama Udrugom SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava te Udrugom za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter započela je projekt „Odašiljač”. Projekt okuplja medijske djelatnike iz tri partnerske udruge s ciljem izgradnje stručnih kadrova koji će adekvatno izvještavati o ranjivim skupinama.

U sklopu projekta, koji traje od kolovoza 2020. do kolovoza 2022. godine, medijske djelatnice i djelatnici prošli su niz edukacija kako bi kreirali nove emisije na internetskom riječkom radiju zajednice Radio Roža.

„Udruga Ri Rock dugi niz godina putem kulturnih i društvenih aktivnosti, neformalnih edukacija, volonterskih programa i humanitarnih događanja nastoji zadovoljiti specifične potrebe građana kao i potaknuti aktivno uključivanje socijalno ugroženih skupina, ponajprije djece i mladih. Kroz brojne zajedničke aktivnosti, međusobnu potporu i suradnju koju smo ostvarili s partnerskim organizacijama, Udrugom SOS Rijeka i Udrugom PaRiter, došli smo do zaključka da je potrebno stvoriti medijski prostor za ranjive skupine. S obzirom na opseg rada, svaka organizacija je odabrala ranjivu skupinu tako da osim djece i mladih ciljane ranjive skupine su i žrtve nasilja, te žene i pitanja rodne ravnopravnosti“, kazala nam je Marina Jakšić iz Ri Rocka.

Pa iako su aktivnosti udruge medijski pokrivene, rijetko se, kaže Jakšić, može pronaći „kvalitetan sadržaj namijenjen isključivo određenoj ranjivoj skupini te prostor za adresiranje problema, podizanje svijesti, gdje bi se dijelila iskustva i dala dublja perspektiva određenoj temi“.

„Aktualna događanja pokazuju nam da medijski prostor za ranjive skupine u Hrvatskoj postoji i da postoje medijski djelatnici i djelatnice te urednici i urednice koji adekvatno izvještavaju o ranjivim skupinama, no isto tako pokazuje da postoje određena ograničenja koja nemaju pravnu osnovu, ali i da se praćenje takvih tema najčešće javi kao posljedica ili reakcija na događaje, tragedije ili nešto vrijedno bombastičnog naslova. Ipak, pomak se vidi i ne treba nikako odustati od adekvatnog izvještavanja niti se treba prilagoditi vladajućima ili onima koji smatraju da su nedodirljivi“, smatra Jakšić.

Nadaju se da će projektom zainteresirati i senzibilizirati širu javnost za „ozbiljnije“ teme.

„Jasno je da će većina radije slušati bezbrižne teme ili konzumirati „žutilo“ nego poslušati Pučku pravobraniteljicu ili druge stručnjake o određenim temama, no naša je zadaća ponuditi, plasirati i promovirati upravo odmak od takvih sadržaja. Nadamo se da ćemo potaknuti zajednicu na promišljanje o tome da se ne radi uvijek o nekom drugom, već da ranjive skupine mogu biti i bliski suradnici, prijatelji, obitelj ili susjedi. Život je put koji zbog raznih vanjskih čimbenika može krenuti u smjeru kojeg nismo planirali, željeli niti odabrali“, ističe Jakšić.

Emisija “S.O.S.” 14 – Zloupotreba koncepta otuđenje od roditelja u slučajevima rodno utemeljenog nasilja

Unutar tri radijske emisije „Školica“, „Nevidljive“ i „S.O.S.“ javnost će se informirati o temama vezanim uz djecu i mlade, rodnu ravnopravnost, suzbijanje diskriminacije i ženska ljudska prava te institucionalna i pravna pitanja koja otvaraju pitanja problematike žrtava nasilja.

Emisiju „Školica“ uređuje Udruga Ri Rock obrađujući teme koje adresiraju probleme djece i mladih u različitoj obrazovnoj dobi. Osim tema povezanih sa samim školovanjem (bullying, poteškoće s učenjem), obrađuje i teme vezane uz obiteljski život (udomiteljstvo, problemi u ponašanju, zanemarivanje od strane roditelja, popravne institucije) te svakodnevne aktivnosti (pronalazak zaposlenja, hobiji, volontiranje). Cilj emisije je osvijestiti javnost o problemima djece i mladih, njihovom pogledu na svijet i percepciji stvarnosti.

Udruga SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava uređuje emisiju “S.O.S.” otvara teme vezane uz pružanje primarne pravne i psihološke pomoći žrtvama obiteljskog, partnerskog i seksualnog nasilja, pojedine aspekte radnog prava vezanog uz nasilje i uznemiravanje na radnom mjestu te važnosti rada s mladima u svrhu prevencije i edukacije o nasilju.

Emisija „Nevidljive” koju uređuje Udruga PaRiter bavi se temama iz područja rodne ravnopravnosti i reproduktivne pravde. Kroz razgovore sa ženama različitih profila, profesija i stupnja obrazovanja obrađuju se aktualne teme iz politike, kulture i ekonomije iz pozicije rodne ravnopravnosti sa svrhom uključivanja socijalno osjetljivijih skupina u javni i društveni život te kako bi se neispričanim pričama dala platforma za zahtijevanje promjena.

„Primili smo mnogo pozitivnih komentara i podršku kolega, a stručnjaci i institucije se rado odazivaju pozivu za gostovanje u emisijama “Odašiljača” jer kažu da tako imaju priliku pričati o temama o kojima se ne čuje svakodnevno ili se uopće ne govori. Do sada smo ugostili brojne stručnjake u svojim područjima, od raznih udruga, novinara, profesora, sportskih izbornika i aktivista, psihologa, predstavnika pravnih klinika, pravobranitelja i mnogih drugih. Tako smo u zadnjoj epizodi emisije S.O.S. ugostili pučku pravobraniteljicu, Tenu Šimonović Einwalter“, zaključuje djelatnica udruge Ri Rock za naš portal.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.