Obrazovane Romkinje pokretač su pozitivnih promjena u cijeloj romskoj zajednici

2023-11-07T21:27:45+01:007. studenoga 2023.|Civilno društvo, Institucije|

Piše: Antonija Dujmović

Obrazovanje je temelj od kojeg počinju promjene u životima Romkinja, a s njima i pozitivne promjene u cijeloj romskoj zajednici – poručeno je danas sa završne konferencije projekta “Obrazovane Romkinje – osnažene romske zajednice!” održanoj u prostorijama nositelja projekta Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara”.

Tijekom protekle dvije godine u okviru projekta održane su višednevne radionice s 200 mladih Romkinja u šest hrvatskih županija. Cilj je bio motivirati ih na nastavak obrazovanja te ih istodobno osnažiti i educirati o ženskim ljudskim pravima, prvenstveno pravu na život bez nasilja, seksualnim i reproduktivnim pravima i zdravlju.

Kako je rekla voditeljica projekta, sociologinja Suzana Kunac, na radionice ju je potaknuo frapantan podatak o preko 50 posto maloljetničkih trudnoća u romskoj populaciji što je jedan od glavnih razloga odustajanja mladih Romkinja od obrazovanja. Istraživanje “Uključivanje Roma u hrvatsko društvo: žene, mladi i djeca” (Klasnić, Kunac, Rodik, 2020.) pokazuje, također da je čak 17 posto Romkinja nepismeno (u općoj populaciji 0,13 posto žena) te da srednjoškolsko obrazovanje završava tek svaka peta Romkinja.

Upravo je zato jedan od ciljeva projekta i podizanje kapaciteta romskih udruga i članova Vijeća romske nacionalne manjine u pogledu prevencije i podrške Romkinjama u slučajevima prisilnih brakova, maloljetničkih trudnoća te rodno utemeljenog nasilja.

Predsjednica SRRH “Kali Sara” Suzana Krčmar i saborski zastupnik Veljko Kajtazi skrenuli su pozornost na činjenicu da su u društvu prisutne još uvijek snažne predrasude i stereotipi prema pripadnicima romske zajednice. U slučaju kada mlada Romkinja istraje u svome obrazovanju, završi srednju školu ili fakultet, ostaje joj i dalje bitka oko zapošljavanja i prihvaćanja u radnoj okolini i društvu. Oboje su istaknuli višestruku korist od uključivanja romske djece u vrtiće.

Projekt su pozdravili i iznijeli svoje poglede što je sve potrebno poduzeti u okviru institucija kako bi se poboljšao položaj Romkinja u društvu i u romskoj zajednici, među ostalima, potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga, potpredsjednik Sabora RH Davorko Vidović, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, savjetnica pravobraniteljice za djecu Ivona Makvić Salaj, pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu Grada Zagreba Lora Vidović kao i znanstvenica Sofyija Zahova s islandskog Instituta za strane jezike Vigdís Finnbogadóttir koji je partner SRRH “Kali Sara” na provođenju projekta “Obrazovane Romkinje – osnažene romske zajednice!”.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.