Objavljen Priručnik za sprječavanje i suzbijanje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji

2023-08-23T18:00:19+02:0023. kolovoza 2023.|Medijska struka, Prikaz žene|

Centar za građanske inicijative Poreč objavio je u sklopu projekta “Seksizam naš svagašnji”, a u partnerstvu s Hrvatskim novinarskim društvom, Priručnik za sprječavanje i suzbijanje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji.  

Priručnik istražuje kako mediji i oglašivači pridonose perpetuiranju seksističkih stavova kroz svoje poruke i prakse. Ponajprije je namijenjen medijima, odnosno novinarkama i novinarima, urednicama i urednicima te oglašivačima, kao i organizacijama civilnog društva koje se bave ženskim ljudskim pravima, no kao vrijedan alat poslužit će i studenticama i studentima novinarstva, kao i svim aktivnim građankama i građanima koje/i žele pridonijeti borbi protiv seksizma. 

U Priručniku se mogu pronaći informacije o tome što je seksizam, kako ga prepoznati i kome ga prijaviti, kao i zašto je važno suzbiti seksizam u medijima i oglašivačkoj industriji. Objašnjava štetan utjecaj seksizma na društvo i njegovu vezu s rodno uvjetovanim nasiljem te njegov utjecaj na djecu. Također, navodi i zakonodavni okvir u Hrvatskoj i Europskoj uniji te preporuke Vijeća Europe za sprječavanje seksizma u medijima. Pravilnikom se želi potaknuti medije i oglašivače da preispitaju svoje prakse i postupke te preuzmu odgovornost za utjecaj koji imaju na društvo. Kroz promicanje svijesti o seksizmu i pozitivnim promjenama može se stvoriti društvo koje cijeni ravnopravnost, poštuje ljudska prava te podržava inkluzivnost. 

Priručnik je dostupan OVDJE.

Izvor: Hrvatsko novinarsko društvo

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.