Obilježen Dan djevojaka i žena u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija

2023-04-28T19:20:48+02:0028. travnja 2023.|Institucije, Posao|

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva ove je godine Dan djevojaka i žena u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT) obilježio 27. travnja organizacijom virtualnog okruglog stola. Zainteresirane učenice i studentice na okruglom stolu imale su priliku upoznati i čuti iskustva šest uspješnih žena zaposlenih u STEAM područjima i obrazovnom sustavu.

Na virtualnom okruglom stolu svoja poslovna i stručna  iskustva s prisutnima su na motivirajući način podijelile Anamarija Petric – voditeljica odjela za istraživanja, Legit Software, Antonija Kranjčina – dizajnerica video igara, OUTFiT7, Paula Štancl – bioinformatičarka, Biološki odsjek PMF-a, Natasha Kapov Kagan – članica Uprave, Lemax, Lea Perić – osnivačica, startup Xoink i Petra Kvočić – informatičarka, Sveučilišni računski centar.

-Obrazovanje i osposobljavanje u razvoju digitalnih tehnologija dio je digitalne transformacije i najbolji način ulaganja u našu budućnost – poručio je tom prilikom državni tajnik Bernard Gršić.

Hrvatska je, s ciljem napredovanja i smanjenja rodne neravnopravnosti, 15. svibnja 2019. godine potpisala Deklaraciju o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu, a Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u suradnji s Uredom za ravnopravnost spolova koordinira provedbu Deklaracije u Republici Hrvatskoj. 

Sve države članice Europske unije, koje su potpisale Deklaraciju, obvezale su se na suradnju s tijelima javne vlasti, predstavnicima javnog i privatnog sektora, te civilnim društvom u radu na uzrocima fenomena podzastupljenosti žena u digitalnom sektoru pa se tako jedna od točaka odnosi na provođenje nacionalne međusektorske ciljane strategije, i dokumenata koji proizlaze iz nje, kao što je, primjerice, Nacionalni plan za ravnopravnost spolova za razdoblje do 2027. godine,  čiji je nositelj Ured za ravnopravnost spolova, dok su druga tijela nositelji pojedinih mjera u pripadajućem Akcijskom planu za razdoblje do 2024. godine.

Jedna od točaka Deklaracije odnosi se na osnivanje Dana djevojaka i žena u IKT-u širom Europe a svrha joj je, među ostalim, podizati svijest o uzorima u STEM područjima, te poticati djevojke i žene da se odluče za STEM studije i poslovne prilike u tom području.

STEM je akronim koji označava četiri obrazovna područja – Science (znanost), Technology (tehnologija), Engineering (inženjerstvo) i Mathematics (matematika). Međutim, sve se više u ovaj akronim ubacuje i slovo – A for Arts (umjetnost).

STEM područja otvaraju vrata prema kritičkom i logičkom zaključivanju i razmišljanju, a uključivanje i umjetnosti, odnosno STEAM pristupa, potiče i na razmišljanje o dizajnu i inženjerstvu na osnovi znanosti i matematike. STEAM potiče kreativan pristup i traženje kreativnih rješenja problema, a to je kombinacija budućnosti.

Izvor: Priopćenje za medije / SDURDD

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.