Ministarstvo kreće sa stručnim usavršavanjem socijalnih radnika s ciljem osnaživanja struke

2019-10-29T22:03:29+01:0029. listopada 2019.|Institucije|

Šest novih skloništa za žene koje trpe nasilje u obitelji trebalo bi se otvoriti do kraja godine u županijama koje ga dosad nisu imale. Tada će u Hrvatskoj biti ukupno 25 skloništa. Osim dosadašnjih preblagih kazni, jedan od najvećih problema je sporost pravosuđa. Ministar obećava ubrzavanje procesa. Centri za socijalnu skrb diljem zemlje dobili su detektore metala na ulazu, a uskoro će ih dobiti i 20 Centara u Zagrebu. Djelatnici dobivaju status službene osobe. – Ovo su ukratko novosti koje je najavila ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković gostujući na HTV-u.

„Šest županija zasad nema sigurne kuće i ovih dana intenzivno pregovaramo s tim županijama i u fazi smo iznalaženja privremenog rješenja do nove godine. Svi su na terenu, komunikacija je intenzivna. U međuvremenu pripremamo natječaj iz Europskog socijalnog fonda. 70 milijuna kuna je na raspolaganju, ne samo za uređenje prostora, nego i za stručni rad sa žrtvama nasilja“, kazala je ministrica.

Naglasila je da su status službene osobe socijalni radnici i stručni djelatnici čekali 20 godina. Izravno je razgovarala s njima, reakcije su pozitivne. Socijalni radnik može kvalitetno obavljati svoj posao samo kad je siguran. Samo tako mogu biti zadovoljni i naši sugrađani koji koriste svoja socijalna prava, dodala je. Do 30. rujna su svi centri za socijalnu skrb trebali dobiti detektore metala i šire ovlasti zaštitarskih službi. Taj zadatak je izvršen – svi centri imaju jedan detektor – ručni, ili ugrađeni. Postoje još samo centri koji čekaju rok isporuke vezano za ugradnju, kazala je.

Ministrica je kazala kako se do kraja studenoga kreće s cjelovitim stručnim usavršavanjem svih socijalnih i stručnih djelatnika s ciljem osnaživanja struke. Ciljevi su bolje upravljanje kriznim situacijama i nošenje sa stresom, stjecanje dodatnih kompetencija, supervizija, motiviranje nedobrovoljnih korisnika te timski rad i niz drugih tema. Socijalni radnici su dali povratnu informaciju – što njima treba, naglasila je.

Izvor: vijesti.hrt.hr

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.