Ministarstvo dodijelilo tri milijuna kuna za rad savjetovališta za žrtve seksualnog nasilja i nasilja u obitelji

2022-02-24T11:43:34+01:0024. veljače 2022.|Civilno društvo, Institucije|

Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić uručila je u utorak, 21. veljače 2022., 20 ugovora u vrijednosti tri milijuna kuna udrugama koje pružaju usluge savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji i žrtve seksualnog nasilja za 2021. godinu.

„Ovaj Poziv nastavak je dobre prakse s kojom smo krenuli 2019. godine. U prethodne dvije godine financirano je ukupno 15 projekata i 20 udruga u vrijednosti šest milijuna kuna“, istaknula je državna tajnica Mađerić.

Današnji ugovori omogućit će savjetovalištima nastavak aktivnosti koje uključuju psihosocijalnu i pravnu pomoć za žrtve nasilja u obitelji i žrtve seksualnog nasilja, što je jedan od prvih koraka kako bi pružili sigurnost za normalan nastavak života žrtvama nasilja.

Također, kroz programe će se provoditi edukacije zaposlenih u savjetovalištima o pravima i potrebama žrtava nasilja, njihove djece i žrtava seksualnog nasilja te edukacije članova županijskih timova iz područja rodno uvjetovanog nasilja.

Vlada Republike Hrvatske nastoji osigurati žrtvama rodnog i obiteljskog nasilja uvjete za nastavak života. Kroz aktivan rad Vlade usvojena je Nacionalna strategija zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2017. do 2022. godine; ratificirana i stavljena na snagu Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji; usvojen novi Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji; otvoreno je šest novih skloništa u županijama gdje ih prije nije bilo, čime je osigurana dostupnija i kvalitetnija zaštita i pomoć žrtvama u ukupno 25 skloništa diljem Hrvatske; uspostavljeni su nacionalni i županijski međuresorni timovi na terenu, koji pružaju brzu i neodgodivu zaštitu žrtvama.

Također, Hrvatska je peta država u Europi koja je osigurala rad besplatne anonimne 24-satne telefonske linije – Nacionalnog pozivnog centra 116 006, koji radi 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, uključujući vikende, praznike i blagdane. Provode se edukativne medijske kampanje te financira rad savjetovališta i udruga za žrtve nasilja.

U tijeku je priprema Nacionalnog plana za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja za razdoblje od 2022. do 2027. godine, koji će fokus staviti na prevenciju, zaštitu žrtava, daljnje unaprjeđenja zakonskog okvira, rad s počiniteljima te obrazovanje stručnjaka koji rade sa žrtvama.

Također, u tijeku je i izrada Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2022. do 2027. godine, kojim će se nastojati ukloniti sve oblike rodne diskriminacije i omogućiti uspostavljanje stvarne ravnopravnosti spolova provedbom politika jednakih mogućnosti.

Popis udruga i vrijednosti projekata dostupan je OVDJE.

Izvor: Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.