Ministar Malenica podržao javnu akciju Ženske sobe

2021-10-28T15:27:54+02:0028. listopada 2021.|Civilno društvo, Institucije|

Ženska soba – Centar za seksualna prava organizirala je javnu akciju naziva “MREŽA PODRŠKE I SURADNJE ZA ŽRTVE I SVJEDOKE KAZNENIH DJELA“. Javna akcija je održana u četvrtak, 28. listopada 2021. godine na trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) u Zagrebu s početkom u 11 sati. Javnu akciju svojim dolaskom podržali su ministar pravosuđa i uprave dr.sc. Ivan Malenica, tajnik Kabineta ministra, g. Ivan Dodig te pomoćnica ministra, gđa. Vedrana Šimundža Nikolić.

Cilj javne akcije bio je upoznati građane/ke s mogućnostima pomoći i podrške diljem Republike Hrvatske i dostupnim uslugama žrtvama i svjedocima/kinama kaznenih djela.

Svrha javne akcije bila je i upoznavanje šire javnosti o važnosti i ulozi podrške od strane stručnih osoba iz 11 članica organizacija civilnoga društva „Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ koje nastoje pomoći žrtvama da lakše prođu kroz traumatično iskustvo, s čime se ujedno želi spriječiti njihova nova viktimizacija.

Kroz rad „Mreže“ osigurano je da na području 13 županija žrtve svih kaznenih djela mogu dobiti sljedeće usluge:

•    Pružanje emocionalne i praktične podrške, tehničkih i praktičnih informacija i informacija o pravima
•    Pružanje psihološkog i pravnog savjetovanja
•    Pružanje podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela koje nisu prijavili/e kazneno djelo te pružanje podrške nakon završetka sudskog postupka
•    Pružanje podrške žrtvama i svjedocima pratnjom na sud
•    Pružanje podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u vidu pratnje na druga nadležna tijela i institucije

Sve usluge su u potpunosti besplatne za sve osobe koje se obrate za pomoć i podršku. Kontakt podaci organizacija nalaze se na web stranici Mreže. U tri i pol godine rada „Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ na području 13 županija u Hrvatskoj pružena je pomoć i podrška za više od 2070 osoba kroz više od 16.810 različitih usluga.

Javnom akcijom željelo se građanima/kama dati osnovne informacije o sustavu podrške za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela, njihovim pravima i mogućnostima traženja pomoći i podrške.

Program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ provodi Ženska soba, kao nositeljica u partnerstvu sa 10 organizacija civilnog društva uz financijsku podršku Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske.

Izvor: Ženska soba

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.