Pomoć Mreže za podršku i suradnju do sada zatražilo preko 1 700 žrtava kaznenih djela – većinom žena

2020-12-10T22:17:34+01:0010. prosinca 2020.|Civilno društvo|

Piše: Antonija Dujmović

Na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinca, održana je završna konferencija kojom se zaokružilo trogodišnje djelovanje mreže jedanaest organizacija koje pružaju besplatnu pomoć – informiranje, savjetovanje, pratnju u svojstvu osobe od povjerenja – žrtvama i svjedocima svih kaznenih djela na području 13 županija u Hrvatskoj.

Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela (Mreža) nastala je 2018. na inicijativu i uz financijsku podršku Ministarstva pravosuđa i uprave. Ističe se kao primjer jako dobre suradnje vladinih tijela i organizacija civilnog društva. Zbog značajnih rezultata Mreže, Ministarstvo je osiguralo nastavak daljnjeg trogodišnjeg financiranja uz proširenje sustava podrške na ukupno 17 županija.

Anamarija Drožđan-Kranjčec, voditeljica pravnog tima Ženske sobe i koordinatorica programa Mreže podrške, predstavila je rezultate trogodišnjeg rada.

“Do sada je pomoć i podršku zatražilo 1715 osoba među kojima je 81 posto žena. No, primjećujemo kako vrijeme odmiče da nam se sve češće obraćaju i muškarci. Naime, iako našu pomoć najviše traže žrtve nasilja u obitelji i prijetnji sve je više onih koji prepoznaju da nam se mogu obratiti i zbog drugih kaznenih djela”, kaže Drožđan-Kranjčec.

Posebno značajna uloga Mreže je u osiguravanju pratnje u ulozi osobe od povjerenja što je korišteno u preko 420 slučajeva odlaska na sud. Drožđan-Kranjčec ističe da se prostor za unaprjeđenje nalazi i u pratnji na druge institucije poput državnog odvjetništva, centara za socijalnu skrb, zdravstvenih institucija i policije za što je zatražena pratnja u preko 150 slučajeva.

Važnost nazočnosti osobe od povjerenja pri postupanju policije potvrđuje i Anita Matijević iz Ravnateljstva policije naglašavajući potrebu žrtve za dugoročnom podrškom: “Ono što kolege i kolegice na terenu primjećuju je da je žrtvi potrebna potpora i nakon što iziđe iz policijske postaje. Ovo je posebno važno kada imamo ranjivu osobu koja je proživjela tešku traumu i zato mi nastavljamo podržavati rad Mreže jer svi imamo korist od toga”.

Evaluacija djelovanja Mreže pokazala je da su žrtve koje su prošle kroz program osnaženije te da su njihovi iskazi kvalitetniji. Osvrćući se na protekle tri godine rada Mreže ovo potvrđuje i državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Juro Martinović: “Danas su svjedoci i žrtve kaznenih djela sigurniji u iznošenju svojih svjedočenja”. On je posebno naglasio važnost sinergije i suradnje izvršne vlasti, sudstva i nevladinog sektora kazavši kako nije dovoljan samo normativni okvir.

Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike podsjetila je na nedavno pokrenutu Nacionalnu SOS liniju 116 006 dostupnu žrtvama kaznenih djela i prekršaja od 0 do 24 sata sedam dana u tjednu, vikendima, blagdanima i praznicima ističući da Ministarstvo prepoznaje Mrežu kao izuzetno važnog partnera u radu ovog pozivnog centra.

Uz Žensku sobu iz Zagreba, kao nositeljicu programa, u Mreži sudjeluje 10 organizacija iz cijele Hrvatske, koje pokrivaju područje od 13 županija:
  
• Udruga za podršku žrtvama i svjedocima  – Varaždinska i Međimurska županija
• Centar za građanske inicijative Poreč  – Istarska županija
• Centar za podršku i razvoj civilnog društva Delfin  – Požeško-slavonska i Bjelovarsko-bilogorska županija
• Udruga “HERA Križevci“ – za zaštitu i promicanje ljudskih prava – Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija
• Udruga Deša – Dubrovnik – Dubrovačko-neretvanska županija
• Informativno pravni centar – Brodsko-posavska županija
• Udruga  ZvoniMir – Šibensko-kninska županija
• Ženska grupa Karlovac „KORAK“ – Karlovačka i Ličko-senjska županija
• S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja  – Virovitičko-podravska županija
• CESI – SOS telefon i savjetovalište – Krapinsko-zagorska županija

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.