MIGRENA Roker Davorin Bogović i glumica Ana Marija Vrdoljak snimili duet za koji je napisala duhovite stihove

2023-01-26T10:41:04+01:0021. studenoga 2022.|Kultura|

Piše: Ivana Perković Rosan

‘Migrena, ja sam samo žena, želim biti snena al’ muči me migrena’, stih je novog singla Davorina Bogovića kojeg će, vjerujemo, mnogi zarazno pjevušiti. Autorica ovih riječi je Ana Marija Bokor Vrdoljak, glumica kazališta Žar ptica, čija se vokalna izvedba ‘Migrene’ sjajno nadovezala na glazbeni izričaj legendarnog rokera.

O tome kako je došlo do ove suradnje razgovarali smo s Bokor Vrdoljak.

‘Ovo je moja prva glazbena suradnja izvan kazališta i na neki način se ostvario moj djevojački san da budem pjevačica u rock bendu. Inače patim od migrene još od puberteta i htjela sam osvijestiti širu javnost da je to uistinu problem. Tekst za pjesmu sam napisala prije sedam godina iz zafrkancije. Glazbu za pjesmu je skladao Mario Mirković zajedno s Ivanom Arnoldom pod labelom ShyBy. Nakon toga sam se povezala s Davorinom Bogovićem, mojim glazbenim idolom i na kraju se dogodilo da je Davorin pjesmu odlučio predstaviti kao najavni singl svog novog albuma’, rekla je Ana Marija koja nije krila kako je zadovoljna suradnjom s Bogovićem.

‘Odlično je bilo surađivati s Davorinom, njegovu glazbu slušam od najranije mladosti. Ima prepoznatljiv, osebujan, specifičan vokal, briljantan je profesionalac, a pokazao se kao veliki čovjek, ugodan suradnik, a sada mogu reći i prijatelj. Pjesma o Migreni je nešto što može razumjeti svatko tko boluje od migrene, to su najvećim dijelom žene, ali će ju razumjeti i svaki muž i partner. Opisuje situacije iz svakodnevnog života kojima se može poistovjetiti široki krug publike, a opet je zafrkantska. Pjesma je osvježavajuća u ova vremena kada smo pritisnuti različitim brigama. I sama uvijek na duhovit način gledam na probleme s kojima se nosim u životu jer vjerujem da humor olakšava i najteže životne situacije’, rekla nam je glumica usput otkrivajući kako sprema i kazališnu predstavu ‘Migrena’ koja je sada još ‘u povojima’. Za pjesmu je snimljen i spot koji će uskoro krenuti s emitiranjem.

‘Spot je u montaži, snimili smo sjajan materijal, na snimanju je bilo intenzivno i puno smijeha. Bit će duhovit kao i sama pjesma. Jedva čekam premijerno prikazivanje i reakcije. Režirao ga je Jerko Domagoj Vrdoljak, a snimateljica i montažerka je Petra Mareković‘, rekla je.

* U međuvremenu je spot dovršen i objavljen.

Ova članica Upravnog odbora Hrvatskog društva dramskih umjetnika ispričala nam je kako je u listopadu, kao predstavnica Hrvatske u Međunarodnoj federaciji glumaca, sudjelovala na konferenciji Izvršnog odbora FIA-e u Londonu gdje se, između ostalog, razgovaralo o ageizmu u svijetu glume.

Zajednička fotografija FIA Izvršnog odbora, London 2022.

‘Uobičajeno je da naprimjer u filmu ili seriji starijem muškarcu partnerica bude mlada žena, tako da je sve manje i manje uloga za zrelije/starije glumice. No, ageizam nije samo usmjeren prema ženama, već i prema muškarcima. Kada gledate recimo reklame imate nevjerojatno mladi par koji izgleda, kako se znam našaliti, kao da je dobio dijete s 11 godina. Ipak uspoređujući prakse izvan Hrvatske moram reći da kod nas situacija nije najlošija, mi imamo mnogo glumaca koji aktivno rade i traju, godinama usprkos, a trajanje je u ovom poslu najbitnije’, rekla je glumica koja se dotaknula još jedne teme s konferencije u Londonu. Umjetne inteligencije.

Izlaganje na temu izazova koje umjetna inteligencija predstavlja glumcima, Konferencija Međunarodne federacije glumaca 2022.

‘Umjetna inteligencije je s jedne strane na mnogim poljima života očaravajuća u svojim mogućnostima, ali s druge strane i opasnost. Možda, danas, sutra nitko neće trebati glumce za snimanje filmova jer će se sve moći proizvesti sintetički. Naime proizvode se sintetičke glumačke izvedbe istovjetne izvedbama pravih glumaca. Zato se razmišlja kako pravno zaštititi svaku glumačku izvedbu, pa i sintetičku. Tu se otvaraju i mogućnosti manipulacije, naprimjer netko može napraviti snimku kao da sam ja nešto učinila ili rekla što sa stvarnošću nema nikakve veze. Potrebno je biti na oprezu jer umjetno je umjetno stvoreno, a umjetnost je pravo, istinsko i autentično stvaralaštvo’, objasnila je Bokor Vrdoljak.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.