Medijsko praćenje hrvatskih rukometašica u pohodu na Svjetsko prvenstvo – pomaci postoje, seksizam ostaje

2023-04-08T10:57:55+02:008. travnja 2023.|Prikaz žene, Sport|

Piše: Antonija Dujmović

Hrvatske rukometne reprezentativke pobijedile su Slovakinje na njihovom terenu 7. travnja u gradiću Šal’a u prvoj utakmici doigravanja za Svjetsko prvenstvo. Sada s dva gola razlike (23:25) ulaze u uzvratnu utakmicu koja će se odigrati u srijedu 12. travnja u Slavonskom Brodu. Svjetsko prvenstvo u rukometu održat će se krajem godine u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj te je ujedno i kvalifikacijsko natjecanje za mogući odlazak na Olimpijske igre u Parizu 2024.

Riječima “Pomozite Kraljicama šoka da odu na Svjetsko prvenstvo” Hrvatski rukometni savez pozvao je publiku još prije tri tjedna da u što većem broju podrže naše reprezentativke u Sportskoj dvorani Vijuš (ulaznice su dostupne ovdje). Svi oni koji ne budu u mogućnosti bodriti hrvatske rukometašice uživo mogu to učiniti uz male ekrane – baš onako kako su na HT2 mogli gledati i prvu utakmicu doigravanja. Premda ovo zvuči sasvim razumljivo, zapravo se radi o velikoj novini.

Moglo bi se reći da su ovo prvi učinci novog Popisa značajnih događaja kojim se osigurava jednak medijski tretman na javnoj televiziji kada je riječ o prijenosima važnih sportskih i kulturnih događaja u ženskoj i muškoj kategoriji. Naime, Vijeće za elektroničke medije u veljači je donijelo izmjene popisa događaja koji bi trebali biti dostupni široj javnosti putem izravnih prijenosa ili snimki. Popis se sada jednako odnosi na muške i ženske kategorije u svim događajima što do sada nije bio slučaj i na što je upozoravala i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Tako se sada u novom Popisu, među ostalim, kao značajni događaji navode: “Polufinale i finale svjetskih i europskih prvenstava u ekipnim sportovima (košarka, rukomet, odbojka, vaterpolo) ako u njima sudjeluje hrvatska reprezentacija (u muškoj i ženskoj konkurenciji), kao i kvalifikacijski turniri za nastupe na Olimpijskim igrama”. Iako utakmice doigravanja nisu izravne kvalifikacije, one su put prema Parizu 2024., otvaraju mogućnost da nakon olimpijskih suša konačno imamo ženski ekipni sport na najvećem sportskom događaju.

Podsjetimo, nakon senzacionalne igre naših rukometnih reprezentativki na Europskom prvenstvu 2020., kada su doma stigle s broncom oko vrata i izazvale pravu euforiju u zemlji, svi smo bili pomalo zatečeni ovim velikim uspjehom. Njihov nastup na EP-u nismo nažalost mogli od početka pratiti na tv programima slobodnog pristupa, dok je prijenos polufinala osiguran gotovo u zadnji čas – nešto nezamislivo kada bi se radilo o muškoj rukometnoj ekipi.

Hrvatska na korak do Svjetskog prvenstva 2023.

Pomaci postoje, seksizam ostaje – Kraljice šoka, a ne šopinga

Svjedočimo pomacima na bolje i to je dobro! Mediji su ovih dana najavljivali odlazak rukometašica i pratili ih čak na pripreme uoči ovih važnih utakmica sa Slovakinjama. Ipak, nažalost, neke stvari ostaju uvijek iste. U situaciji kada im pobjeda nad Slovakinjama otvara vrata plasmanu na Svjetsko prvenstvo (čime su korak bliže odlasku na Olimpijske igre 2024. u Parizu!) mi čitamo naslov “Šokirana sam cijenama u Norveškoj, ne usuđujem se ući u dućane”. I dok ovdje potpuno korektan novinarski tekst prati fotografija kapetanice Katarine Ježić u trenirci HRS-a, jedan drugi portal nam donosi svoju verziju naslova “Poznata Hrvatica u očaju! Ne usuđujem se uopće ulaziti u dućane, sve je preskupo!” uz fotografiju kapetanice, vjerojatno s ljetovanja, preuzetu s društvene mreže.

Premda fotografija i naslov nisu sami po sebi uvredljivi, ovdje je riječ o eklatantnom primjeru seksizma jer ova oprema članka nema nikakve veze s osnovnom temom i porukom teksta. U fokusu je prvenstveno izgled tijela s ciljem privlačenje pažnje, a senzacionalistički naslov uspješnu sportašicu smješta u stereotipnu ladicu žena kao “šopingholičarki”. Nema dvojbe da će ovakav naslov navesti više ljudi na klik, ali kako u šoldima, tako ni u kliku nije sve. Teško da bi u sličnoj situaciji čitali o Kauboju koji se uoči važnih utakmica žali na skupoću.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.