Matea Parlov Koštro sjajno istrčala olimpijski maraton ostvarivši najbolji plasman za Hrvatsku na velikim natjecanjima

2021-08-07T16:48:32+02:007. kolovoza 2021.|Sport|

Piše: Antonija Dujmović

Na svojoj prvoj olimpijskoj utrci hrvatska maratonka Matea Parlov Koštro zauzela je visoko 21. mjesto što je rezultat iznad svih očekivanja. Među 88 najbržih i najizdržljivijih žena svijeta, koliko ih je sudjelovalo na maratonu, velika je stvar biti jedna od dvadesetak najboljih. Upravo je ovo uspjelo našoj maratonki koja je u drugom dijelu utrke napravila fantastičan proboj s pedeset i neke na čak osamnaestu poziciju.

U disciplini u kojoj tradicionalno vladaju Afrikanke hrvatska je maratonka postigla vrijeme 2:33:18 što je zaostatak od 5:58 za pobjednicom Kenijkom Peres Jepchirchir (2:27:20). Drugo mjesto osvojila je njena sunarodnjakinja Brigid Kosgei, a treće Amerikanka Molly Seidel.

“Matea je prvu polovicu maratonu istrčala za 1:16:36, a drugu polovicu u gotovo istom vremenu 1:16:42. Dodajmo tome da je ovo najbolji plasman neke naša maratonke na Olimpijskim igrama ili svjetskim prvenstvima, a Matei je ovo bio tek peti maraton u karijeri i prvi nastup na Olimpijskim igrama. U Sapporu su dominirale afričke maratonke, a Matea je na cilj stigla kao 6. Europljanka”, javljaju iz Hrvatskog atletskog saveza.

Utrka je održana 7. kolovoza u prilično teškim vremenskim uvjetima u gradu Sapporo na sjeveru Japana gdje su je organizatori izmjestili zbog nešto povoljnije klime od one u Tokiju. Međutim, iako je utrka održana u ranim jutarnjim satima natjecateljice su se borile s visokim postotkom vlage u zraku, a završetak utrke su dočekale na oko 30 stupnjeva Celzijusovih. Zbog ovih je teških uvjeta čak petnaest maratonki odustalo od utrke koja je održana u tri kruga – jedan od 22 km te dva puta po deset km.

Hrvatska može biti ponosna jer smo na 32. Igrama u ovoj najtežoj atletskoj disciplini imali dvije predstavnice. Druga naša maratonka Bojana Bjeljac zauzela je solidno 53. mjesto s vremenom 2:39:32. Bjeljac je inače vlasnica četiri državna rekorda. Na maratonu u Valenciji 2019. izborila je olimpijsku normu s vremenom 2:27:42 što je bio drugi rezultat svih vremena u Hrvatskoj.

Hrvatski olimpijski odbor sutra u zračnoj luci “dr. Franjo Tuđman” organizira doček dijela olimpijske atletske reprezentacije među kojima su bacačica koplja Sara Kolak, maratonka Matea Parlov Koštro i njen trener Slavko Petrović.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.