OLIMPIJKE Matea Parlov Koštro: U Hrvatskoj se uspjeh mjeri samo medaljom

2021-06-15T14:31:33+02:0015. lipnja 2021.|Sport|

Piše: Antonija Dujmović

Osmerostruka državna prvakinja na dugim prugama te višestruka rekorderka, maratonka Matea Parlov Koštro, u tijeku priprema za Olimpijske igre upravo je odradila ciklus od tri tjedna bazičnih treninga, što znači da je pretrčavala čak 190 kilometara tjedno. Kako biste si lakše predočili to je otprilike udaljenost Zagreb-Rijeka, putujete li starom cestom.

“Jako sam zadovoljna kako teku pripreme. Čeka me još puno posla na visinskim pripremama u Livignu, no vrhunac forme očekujem upravo na Igrama”, kaže trkačica AK Svetice iz Zagreba dodajući kako su u proteklom razdoblju zbog pandemije problem bile utrke koje su otkazivane u zadnji trenutak pa je bilo teško tempirati formu za njih.

Osvajanje božanskog Olimpa zvuči uzvišeno, no pripreme su vrlo prizemne. Naša maratonka otkriva nam kako izgleda dan u životu jedne putnice za Olimpijske igre.

“Treniram na relaciji Jarun-Maksimir. Dan mi je podređen treningu i odmoru tako da ujutro odrađujem glavni trening, a popodne lakši. Između treninga odmaram, odlazim fizioterapeutu i odrađujem kućne poslove.“

Maratonsko trčanje je disciplina koja iziskuje gotovo nadljudsku izdržljivost, fizičku i psihičku. Čini se da našoj maratonki to ipak nije problem.

“Nemam mentalne treninge i ne smatram da su mi potrebni. Na osnovu dobrih treninga znam otprilike kako ću trčati, jedino čemu se nadam su dobri vremenski uvjeti za vrijeme utrke”, kaže.

Zanimalo nas je krije li se kakva tajna ove izdržljivosti možda u načinu prehrane.

“Pazim dosta na prehranu. Uglavnom pred samu utrku unosim više ugljikohidrata kako bi napunila glikogenske rezerve koje ću koristiti za vrijeme utrke. Svakodnevno sama pripremam hranu pritom pazeći da jedem kvalitetne namirnice. “

Matea Parlov Koštro, maratonka / Foto: Agencija za elektroničke medije

Maraton se u svijetu sporta smatra najtežom atletskom disciplinom ali i jednom od najtežih sportskih disciplina uopće. Hrvatska maratonka objašnjava nam što je njoj osobno tako privlačno u trčanju.

“Najviše me privlači težnja za rušenjem vlastitih granica, ispunjavanje ciljeva koje si postavim i sreća ljudi koji me prate na tom putu. Veseli me spoznaja da sam drugima uzor”, kaže.

Matea Parlov Koštro ispunila je olimpijsku normu za OI u Tokiju istrčavši u prosincu 2020. maraton u Valenciji za 2:28.52 sati i time oborila osobni rekord iz Seville kada je istrčala za 2:32.43 sati. Postizanje olimpijske norme ogroman je uspjeh u životu svakog sportaša/ice.

“Ulaznicu za Olimpijske igre doživjela sam kao ispunjenje svog sportskog sna i potvrdu da se u životu svaki trud i odricanje isplate. Obitelj je jako ponosna na mene i svi se vesele Igrama”, kaže Parlov Koštro kojoj su ovo prve Igre pa je i uzbuđenje tim veće.

“Jako sam uzbuđena zbog same utrke koja me očekuje, ali moram priznati da sam malo razočarana što neće biti klasične Olimpijske igre i što nećemo doživjeti pravi olimpijski duh otvaranja i boravka u olimpijskom selu.”

Matea Parlov Koštro jedna je od protagonistica videa nastalih u okviru projekta “Glas žena u sportu” kojega zajednički provode Hrvatski olimpijski odbor, Agencija za elektroničke medije, Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Hrvatski paraolimpijski odbor s ciljem jačanja medijske vidljivosti hrvatskih sportašica.

U životu svake sportašice i sportaša među brojnim postignućima uvijek postoje i ona najdraža.

“Dva finala Univerzijade na 1500m i 5000m i naravno na istrčanu normu za Olimpijske igre”, spremno odgovara na pitanje na koje je sportske uspjehe najponosnija nadovezujući se na priču o medijskoj popraćenosti njezinih postignuća.

“Smatram da nisu dovoljno medijski popraćena. Trčim disciplinu u kojoj je zbog dominacije afričkih trkačica jako teško doći do medalje, a u Hrvatskoj se uspjeh mjeri samo medaljom”, ističe naša maratonka dodajući kako smatra da bi sportašice itekako trebale dobiti veću pažnju medija.

Naša putnica za Tokio, svjesna da natjecanja i rezultati dolaze i prolaze, ističe da sport ostaje njezin životni put i nakon karijere aktivne sportašice.

“Po struci sam magistra kineziologije i sport mi je svakodnevica. Nakon profesionalne karijere vidim se na nekoj funkciji gdje bi svojim odlukama mogla pomoći razvoju hrvatskog sporta”, jasna je u svojoj viziji hrvatska maratonka Matea Parlov Koštro.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.