Lucija Dujmović o nagrađivanoj predstavi ‘Studentica’: S iskustvima ove studentice mogu se poistovjetiti mnoge djevojke

2023-11-30T18:07:38+01:0030. studenoga 2023.|Kultura|

Piše: Ivana Perković Rosan

Predstava ‘Studentica’ osvojila je niz nagrada i nominacija, a jedna od njih je i nagrada Festivala glumca ‘Nada Subotić’ za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina, koju je dobila Lucija Dujmović. S ovom mladom glumicom razgovarale smo o predstavi, a otkrila nam je i što novo sprema sa svojom umjetničkom organizacijom ‘Iza zavjese’.

U predstavi uz Luciju igra Lovro Juraga, koji je za tu ulogu osvojio nagradu na Gumbekovim danima kao i nominaciju za Nagradu hrvatskog glumišta. Juraga u ‘Studentici’ igra nekoliko muških uloga, a Lucija – studenticu treće godine Filozofskog fakulteta. Kroz svoju ulogu na duhovit način progovara i o brojnim problemima s kojima se mlade žene suočavaju.

‘Mi pratimo njenu priču odrastanja i ulaska u svijet odraslih sa svim njezinim iznevjerenim očekivanjima. Što po pitanju muškaraca, ‘dejting scene’, što po pitanju samog grada Zagreba i njegovog izgleda u odnosu na sve one priče koje je čula od vlastitih roditelja, baka i djedova, i uspoređujući Zagreb tih godina i Zagreb danas. Sve o čemu ona snatri i o čemu sanja, u odnosu na sve ono što se njoj tijekom predstave zbiva. Postoje dvije narativne linije, prva je Zagreb kao grad i sve ono što nudi, a druga prati Lucijine ljubavne odnose i ‘dejtove’, koji su naravno puni uspona i padova. Iako su neki Lovrini likovi i u području stereotipa, predstava zapravo kroz jedan duhovit i humorističan način približava sliku odrastanja jedne djevojke u Zagrebu vjerujući da se s njenom perspektivom i iskustvima velik broj djevojaka može poistovjetiti’, rekla nam je zagrebačka glumica.

Lucija Dujmović u predstavi ‘Studentica’ / Foto: Antea Šoštarić

Dujmović nije krila koliko je zadovoljna postignutim pogotovo jer je riječ o projektu nezavisne scene. Predstava je nastala kao autorski projekt i koprodukcija umjetničke organizacije ‘Divan teatar’ pod vodstvom redatelja Christiana Jean-Michela Jalžečića i umjetničke organizacije ‘Iza zavjese’ koju je Lucija Dujmović osnovala 2017. Dramaturgiju potpisuje Dorotea Šušak, inače izvršna direktorica Centra za ženske studije.

Lovro Juraga, Lucija Dujmović, Dorotea Šušak i Christian Jean-Michel Jalžečić – 31. Nagrada hrvatskog glumišta, nominacija za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina za mušku ulogu u predstavi ‘Studentica’

‘Važno je istaknuti da je ‘Studentica’ predstava s nezavisne scene, dakle predstava koja nije dio nijednog matičnog zagrebačkog kazališta, već počiva na našem entuzijazmu, želji i potrebi da pronađemo svoje mjesto pod suncem na ovoj kazališnoj sceni. Mislim da je za jednu predstavu nezavisne scene zapravo doživjela veliki uspjeh i da smo u godinu dana napravili puno s tom predstavom, možemo biti sretni i zadovoljni’, rekla je Dujmović koja nam je otkrila i kako je u planu svojevrsni nastavak ‘Studentice’.

‘Publika je sjajno reagirala, mladi se smiju i izlaze veseli. Ja sam inicijalno predlagala ideju predstave jer smatram da je ta populacija studenata zanemarena i šteta da se ne čuje njihov glas, njihovi problemi, očekivanja, radosti i to smo sve pokušali ukomponirati unutar ove predstave. U planu nam je nastavak ove kazališne priče krajem iduće kazališne sezone. Znam ljude koji su nekoliko puta išli gledati predstavu i koji su dovodili svoje prijatelje, shvatili smo da smo negdje ‘uboli’ točno i da publika očekuje nastavak’, rekla je.

Mladi glumački dvojac Dujmović i Juraga na dodjeli Nagrade hrvatskog glumišta za predstavu ‘Don Juan’ / Foto: HDDU

Na pitanje koliko joj znači nagrada ‘Nada Subotić’, koju je osvojila za ulogu u ‘Studentici’, odgovorila je:

‘Ta nagrada mi znači puno iz više razloga. Prvo radi se o festivalu glumaca koji je usmjeren prema glumcima i glumačkoj izvedbi, zato mi je to bila velika čast i osjećala sam veliki ponos. Bila sam ponosna i zbog cijelog projekta ‘Studentica’, u kojem sam sudjelovala u dramaturškom, redateljskom i producentskom dijelu. Dobila sam osjećaj da sam za tu predstavu dobila jedno cjelokupno priznanje mog kreativnog rada, mašte i onog kako ja promišljam kazalište i što sve kazalištu treba i nedostaje. Cijela ta predstava u velikoj mjeri počiva na Lovrinoj i mojoj suigri, improvizacijama i kreativnom žaru.’

Lucija Dujmović, Nagrada ‘Nada Subotić’ / Foto: privatni album

U jednoj od svojih prvih predstava ‘Mali noćni razgovori’ Lucija je glumila novinarku, a, kako kaže, ne može odbaciti mogućnost da bi se nekad mogla okušati i u tim vodama.

‘Najviše mi se kod novinarstva sviđa taj istraživački dio. Nikad se nisam s time aktivno bavila, što ne znači da se možda nekad neće dogoditi. Djeluje kao posao, koji je poput glumačkog, vrlo zanimljiv i uzbudljiv’, zaključila je.

Značajno je spomenuti da je Lucija ove godine s Lovrom Juragom glumila i u predstavi zagrebačkog HNK ‘Don Juan’, koja je osvojila Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.