Lada Rojc i Sanja Rođak Karšić – među vrhunskim sudačkim imenima na Svjetskom nogometnom prvenstvu za žene

2019-06-05T21:18:38+02:005. lipnja 2019.|Sport|

Bez naglašene euforije i pratećih hektolitara piva na televizijskim reklamama stiglo je Svjetsko nogometno prvenstvo za žene. Zemlja domaćin 8. FIFA Women’s World Cupa je Francuska koja će od 7. lipnja do 7. srpnja ugostiti najbolje nogometašice svijeta. Slogan ovogodišnjeg FIFA-inog prvenstva je – „Usudite se zablistati“.

Premda se hrvatska reprezentacija nije uspjela plasirati među 24 nacionalne vrste, imamo razloga biti ponosni – među vrhunskim svjetskim sudačkim imenima na ovome prvenstvu našle su se Lada Rojc, Fifina instruktorica suđenja i Sanja Rođak Karšić, međunarodna pomoćna sutkinja. Prvo Svjetsko prvenstvo za žene održano je 1991. godine u Kini i od tada se održava svake četiri godine, a ovo je prvi put u povijesti da Hrvatska na prvenstvu ima i sutkinju i instruktoricu. Iza ovih zasluženih prilika jako je puno dugogodišnjeg rada, treninga i edukacija.

Lada Rojc, inače profesorica zemljopisa i povijesti, uvrštena je 2017. na Fifinu listu 55 instruktora suđenja uključujući i muškarce i žene te tako postala naše svjetski najpoznatije sudačko ime. Glavna zadaća ove Fifinie instruktorice uoči SP-a bila je educirati sutkinje o VAR tehnologiji, odnosno video asistenciji suđenja, kako bi je mogli po prvi puta primijeniti na ženskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj.

Sanja Rođak Karšić pomoćna je sutkinja najvišeg ranga u Hrvatskoj. Među ostalim, sudila je finale Europskog prvenstva za nogometašice u Nizozemskoj 2017., sudila je i na Svjetskom prvenstvu u Kanadi gdje je bila nominirana i za suđenje u finalu, no propustila ga je zbog ozljede. Također je sudila i finale Lige prvakinja između Wolfsburga i Lyona. U Hrvatskoj nogometnoj povijesti ostat će zapamćena kao prva žena sutkinja u 1. HNL (sudila utakmicu između Lokomotive i Osijeka).

Inače, sve su zapaženiji pozitivni pomaci u domaćem ženskom suđenju. Hrvatske glavne i pomoćne sutkinje (njih ukupno 10) sve više sude na važnim međunarodnim nogometnim natjecanjima pa se realno može očekivati i ekipiranje naše sudačke trojke.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.