Izračunajte koliko vrijedi vaš neplaćeni rad u kućanstvu

2020-01-31T23:19:56+01:0026. siječnja 2020.|Gospodarstvo|

Piše: Antonija Dujmović

Velika prepreka ženama diljem svijeta u postizanju ekonomske neovisnosti i napretku u karijeri je obavljanje neplaćenog rada. Ovih je dana objavljen OXFAM izvještaj o nepravdi i siromaštvu prema kojemu, upravo zbog opterećenosti neplaćenim poslovima, preko 42 posto žena radne dobi (u usporedbi sa 6 posto muškaraca) na globalnoj razini ne sudjeluje na tržištu rada.

Izvješće OXFAM organizacije koju čine udruge iz brojnih zemalja, kao dio globalnog pokreta za borbu protiv nepravde i siromaštva, pokazuje da su u protekloj godini 2 153 milijardera (većinom muškarci) stekli veće bogatstvo od ukupnih prihoda 4,6 milijardi ljudi. Ističe se kako se ovakve velike razlike u nejednakosti temelje na pogrešnom i seksistički ustrojenom ekonomskom sustavu.

Naime, izvještaj posebno naglašava ulogu žena i djevojaka koje provode brojne sate u neplaćenom radu ili onom za jako malu plaću, a njihov je doprinos ključan za funkcioniranje zajednice i omogućava bolju produktivnost onih koji rade. OXFAM je izračunao da žene svojim besplatnim radom doprinesu globalnoj ekonomiji s najmanje 10,8 bilijuna dolara.

Cijena neplaćenog rada u Hrvatskoj

Hrvatska nije izuzetak po pitanju neravnopravne raspodjele kućanskih i obiteljskih obveza. S obzirom na specifičnosti svakog kućanstva, teško je izračunati koliko kod nas ukupno vrijedi rad proveden u kućanskim poslovima i brizi za djecu i druge članove obitelji.

No, kada biste sve te usluge tražili na tržištu onda bi trebali računati na cijene približne ovima koje se objavljuju na internetskim oglasnicima i specijaliziranim stranicama za određenu vrstu usluge.

  • čišćenje, pospremanje stana: 1 sat – 50 kuna
  • pranje prozora: 1 sat – 70 kuna
  • glačanje rublja: 1 sat – 60 kuna
  • čuvanje djece: 1 sat – od 25 do 30 kuna
  • čuvanje djece uz dodatne kompetencije (npr. komunikacija na stranom jeziku) ili uz obavljanje manjih kućanski poslova: 1 sat – od 50 do 70 kuna
  • poduka za učenike: 1 šk. sat – od 50 do 70 kuna
  • pomoć u kući, njegovateljske usluge: 1 sat – 50 kuna
  • pomoćni kuhar: 1 sat – od 25 do 30 kuna

Prema ovom okvirnom cjeniku, vrlo lako se može zaključiti kako osoba (uglavnom je to žena) koja tijekom dana odradi bar nekoliko stavki s ovog popisa ostvari rad vrijedan minimalno 200 kuna (npr. pospremila stan, skuhala ručak i pomogla djeci oko zadaće). Ako je riječ o ženi iz ruralnog područja velika je vjerojatnost da će ova brojka biti puno veća pridoda li se tome rad na poljoprivrednom gospodarstvu.

I na koncu ostaje pitanje, je li teže ženama koje su u potpunosti posvećene obiteljskim i kućanskim obvezama zbog čega su financijski ovisne o svome partneru ili pak onima koje zarađuju plaću, a kada dođu doma većina ovih stavki s popisa čeka baš na njih?

Ne znamo kojima je teže, ali znamo da nije lako ni jednima ni drugima. I znamo da borba za ravnopravnost spolova i ekonomsko osnaživanje žena počinje upravo od pravednije raspodjele neplaćenih poslova unutar kućanstva i obitelji.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.