Hrvatske paraolimpijke i paraolimpijci na Igrama u Tokiju

2021-09-01T19:51:37+02:0024. kolovoza 2021.|Sport|

Piše: Antonija Dujmović / HPO

Hrvatski stijeg na današnjoj svečanosti otvaranja 16. ljetnih Paraolimpijskih igara u Tokiju s ponosom je nosila Puljanka Mikela Ristoski, osvajačica zlata u skoku u dalj u Rio de Janeiru i bronce u Londonu. Prije nje ovu čast imale su još dvije hrvatske paraolimpijke – plivačica Ana Sršen i atletičarka Marija Iveković.

Igre u Tokiju održavat će se od 24. kolovoza do 5. rujna i na njima će u 22 sporta nastupiti oko 4 400 sportaša i sportašica iz više od 160 zemalja. Kroz sva natjecanja dodijelit će se 225 seta medalja za žene, 265 za muškarce i 38 u mješovitoj konkurenciji. Hrvatsku će predstavljati 6 parasportašica i 16 parasportaša u rekordnih 8 sportova.

Od osamostaljenja Hrvatske pa do sada naši su parasportaši i parasportašice nastupili na sedam ljetnih Paraolimpijskih igara osvojivši 19 medalja. Na posljednjima, održanima u Rio de Janeiru osvojili su pet medalja, dva zlata, dva srebra i jednu broncu.

“Prve službene Paraolimpijske igre održane su u Rimu 1960. godine i pored ratnih veterana bile su otvorene i za ostale sportaše s invaliditetom. U međuvremenu su prerasle u treći najveći sportski događaj na svijetu iza Olimpijskih igara i FIFA svjetskog prvenstva u nogometu” – ove zanimljivosti kao i brojne druge informacije sadržava brošura Tokio 2020. koju je izdao Hrvatski paraolimpijski odbor. U njoj je predstavljeno svih 22 natjecatelja/ica iz Hrvatske.

HRVATSKE PARAOLIMPIJKE NA 16. IGRAMA

Mikela Ristoski

Vlasnica je desetak europskih, svjetskih i paraolimpijskih odličja u skoku u dalj, a od kojih se zasigurno ističe bronca na igrama u Londonu 2012. i zlato na paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine. Članica je Atletskog kluba za osobe s invaliditetom (AKOSI) Medulin.

Njezina sportska karijera započela je u srednjoj školi, prilikom posjeta trenerice i paraolimpijke Jelene Vuković. U Tokiju će pokušati preskočiti svoj osobni rekord skoka u dalj od 5,79 metara, s kojim je odnijela zlato 2016. godine na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Ana Gradečak

Aktualna europska prvakinja i rekorderka članica je AKOSI Odisej iz Kutine. U lipnju ove godine osvojila je zlato na WPA Europskom prvenstvu Bydgoszcz 2021. s 8.23 m postavivši novi europski rekord u bacanju kugle kategorije F41. Ovo su njene prve Paraolimpijske igre.

Atletikom se počela baviti tek 2017. godine i to sasvim slučajno. Kada je išla polagati vozački, upoznala je našeg uspješnog paraatletičara i bacača kugle Matiju Sloupa koji ju je potom pozvao na probni trening u Atletski klub Odisej Kutina, gdje je trener Mihovil Rendulić prepoznao njezin talent.

Lucija Brešković

Lucija Brešković bila je prva hrvatska parajudašica koja je nastupila na jednim Paraolimpijskim igrama, 2016. u brazilskom Rio de Janeiru. Tada je osvojila visoko peto mjesto u judu za slijepe i slabovidne. Vlasnica je triju medalja s europskih prvenstava, a na svjetskom prvenstvu u Odivelasu 2018. osvojila je peto mjesto. Članica je Judo kluba “Kaštela”.

Lucijini brat i sestra trenirali su judo pa je ona odlučila pitati trenera je li možda ‘prestara’ za judo s obzirom na to da je tada imala šesnaest godina. Dobila je odgovor dobrodošlice u svijet juda i tako je 2011. sve počelo. Četiri godine kasnije 2015. osvojila je broncu na EP-u u Odivelasu. Uoči svakog važnog natjecanja Lucija odlazi na kamp u Dračevu luku na otoku Braču.

Paula Novina

Paraplivačica iz Ivanić Grada u disciplini 100m prsno kategorije SB8 na POI u Tokiju imat će svoj debitantski nastup. U ovoj disciplini i klasi drži hrvatski rekord. Do sada je nastupila na dva europska i jednom svjetskom prvenstvu. Pohađa Športsku gimnaziju i članica je plivačkog kluba Natator iz Zagreba.

Sedamnaestogodišnja Paula najmlađa je predstavnica Hrvatske na Igrama u Tokiju. 2014. je proglašena sportskom nadom Hrvatskog paraolimpijskog odbora, a 2018.  i 2019. najuspješnijom parasportašicom Hrvatskog plivačkog saveza osoba s invaliditetom.

Helena Dretar Karić

Varaždinskoj parastolnotenisačici ovo će biti treće Igre, nastupila je 2012. u Londonu i 2016. u Rio De Janeiru. Uoči POI u Tokiju bila je jedanaesta na svjetskoj rang listi u svojoj kategoriji 3. 

Na Paraolimpijskim igrama u Riju Helena je osvojila srebro u paru s Anđelom Mužinić, dok su u Londonu osvojile visoko 5. ekipno mjesto. U paru su osvojile i dvije medalje na svjetskim prvenstvima, srebro u Bratislavi 2017. i broncu u Pekingu 2014. Ove dvije parastolnotenisačice bile su nekoliko puta ekipne europske prvakinje.

Anđela Mužinić

Anđela Mužinić se na POI u Tokiju kvalificirala kao četvrta na svjetskoj rang listi u kategoriji 3. Stolnotenisku karijeru ova je rođena Srinjinka započela u svojoj četrnaestoj godini, kada se na nagovor trenera okušala u ovom sportu, koji joj se na prvu nije svidio. 2012. godine dobila je nagradu za najbolju mladu stolnotenisačicu Europe. Pored gore nabrojenih uspjeha koje je postigla u paru s Helenom Dretar Karić, osvojila je i nekoliko europskih medalja u pojedinačnoj kategoriji.

Par Helena Dretar Karić – Anđela Mužinić proglašen je najboljom hrvatskom ekipom u zajedničkoj konkurenciji sa sportašima bez invaliditeta za 2016. godinu u tradicionalnom izboru Sportskih novosti. Bila je to prva nominacija sportaša s invaliditetom u tom izboru.

U okviru predstavljanja hrvatske paraolimpijske reprezentacije svečano je osvijetljen Amfiteatar u Puli koji je ovom prigodom bio jedan od preko 115 znamenitih lokacija diljem svijeta, koje su bile osvijetljene međunarodnom bojom invaliditeta, ljubičastom.

Globalno osvjetljenje označilo je proslavu ovogodišnjeg lansiranja kampanje WeThe15, koja teži postati najvećim pokretom za ljudska prava u povijesti, budući da predstavlja 1,2 milijarde osoba s invaliditetom na svijetu – što je 15% ukupnog stanovništva. Pokrenuta uoči Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020., kampanja WeThe15 ima za cilj prekinuti diskriminaciju prema osobama s invaliditetom i djelovati kao globalni pokret koji javno zagovara vidljivost, uključivanje i pristupačnost osoba s invaliditetom.

POPIS HRVATSKIH PARASPORTAŠA I PARASPORTAŠICA NA POI U TOKIJU

(22 ukupno – 16 parasportaša i 6 parasportašica – 8 sportova)

PARAATLETIKA (10) – Mikela Ristoski (skok u dalj), Ivan Katanušić (kugla), Miljenko Vučić (kugla), Zoran Talić (skok u dalj), Deni Černi (kugla), Velimir Šandor (disk), Marijan Presečan (kugla), Matija Sloup (kugla), Ana Gradečak (kugla) i Vladimir Gašpar (koplje)

PARAPLIVANJE (4) – Dino Sinovčić, Kristijan Vincetić, Tomi Brajša i Paula Novina

PARA STOLNI TENIS (3) – Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić te Pavao Jozić

PARASTRELJAŠTVO (1) – Damir Bošnjak

PARAJUDO (1) – Lucija Brešković

PARATAEKWONDO (1) – Ivan Mikulić

PARABOĆANJE (1) – Davor Komar

PARATRIATLON (1) – Antonio Franko

Više informacija o hrvatskim parasportašima i parasportašicama koji nastupaju na POI u Tokiju pročitajte u brošuri TOKIO 2020.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.