Hrvatska pokreće aktivnosti s ciljem motiviranja djevojaka za znanstvena i informacijska područja

2022-09-22T12:14:43+02:0015. siječnja 2020.|Institucije, Posao, Znanost|

U zagrebačkoj XV. gimnaziji, popularnom MIOCU, početkom siječnja održana je tribina “(P)ostani programerka” kao jedna od prvih aktivnosti koje poduzima Hrvatski savez informatičara s namjerom motivacije djevojka da se od najranije dobi zainteresiraju za informacijske i komunikacijske tehnologije, a zatim i ostanu na programerskim i ostalim poslovima u ovom sektoru.

Hrvatski savez informatičara ističe da se Europska unija suočava s manjkom stručnjaka informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) ali i malim brojem žena u ovom području. Samo 15 posto ženske populacije radi poslove vezane uz ICT, te je samo jedan od šest stručnjaka u EU, odnosno jedan od tri diplomanata iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM), žena.

Slabo sudjelovanje žena u digitalnoj ekonomiji ima složene i višeslojne korijene. Glavne prepreke su rodna pristranost i socijalno-kulturološke konstrukcije, koje u raznim životnim fazama odvraćaju djevojke i mlade žene od upisivanja studija i ostvarivanja karijera iz STEM područja.

Nedovoljna zastupljenost djevojaka i mladih žena u ovom području prisutna je i u natjecanjima i programima u organizaciji/suorganizaciji Hrvatskog saveza informatičara. Posebno se to očituje među djevojkama srednjoškolskog uzrasta i studenticama, čiji broj na natjecanjima opada u odnosu na osnovnoškolsku razinu.

S obzirom da je Hrvatska 15. svibnja 2019. godine potpisala Deklaraciju o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva kao i Ured za ravnopravnost spolova uključili su se u provedbu ove Deklaracije.

Stoga je zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Kristina Posavec na tribini najavila i nastavak aktivnosti SDURDD-a u organiziranju okruglih stolova također s ciljem promoviranja provedbe Deklaracije i motiviranja djevojaka viših razreda srednjih škola da se opredijele za STEM zanimanja te hrabro zakorače u svijet IT-a.

Govornice na tribini koje su prisutnima predstavile svoje životne putove kroz STEM i IKT područja kroz koja same prolaze bile su: Zrinka Bohr, bivša natjecateljica na državnim natjecanjima iz matematike i informatike; Lorena Boroš, studentica FER-a i Android developer na IoT projektu (pametne kuće); Nina Šindija, Customer Success Manager za EMEA regiju te Vlatka Vazdar, studentica PMF-a i bivša državna prvakinja iz matematike i informatike.

Izvor: SDURDD / Hrvatski savez informatičara

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.