HRT prihvatio većinu prijedloga Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova koji se odnose na novi Ugovor s Vladom RH

2022-07-01T18:56:14+02:001. srpnja 2022.|Institucije, Medijska struka|

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova uključila se u proces javnog savjetovanja o prijedlogu Ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske za razdoblje od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2027. u okviru kojeg je uputila prijedloge i preporuke, od kojih je najveći dio njih i prihvaćen, a što je vidljivo iz objavljenog Izvještaja o prijedlozima i primjedbama pristiglim u sklopu javne rasprave.

HRT je prihvatio prijedloge Pravobraniteljice da se ravnopravnost spolova uvrsti kao horizontalna vrijednost programskih sadržaja HRT-a te da se dio Ugovora koji se odnosi na programe namijenjene ostvarivanju ravnopravnosti muškaraca i žena izmijeni i glasi:

HRT će u svojim informativnim, mozaičnim, dokumentarnim, obrazovnim, sportskim i drugim emisijama kontinuirano podupirati ravnopravnost muškaraca i žena te će pri obradi tema voditi računa o zastupljenosti obaju spolova kao ravnopravnih sugovornika u raspravama. HRT će informirati javnost o svim aktivnostima u društvu na području ravnopravnosti spolova. Programski sadržaji usmjeravat će na suzbijanje rodnih stereotipa i seksizma te uklanjanje diskriminacije temeljem spola i spolne orijentacije. HRT će posebnu pažnju posvećivati oblikovanju programskih sadržaja koji se tiču femicida i nasilja prema ženama uz uvažavanje svih etičkih standarda i s razumijevanjem konteksta rodno utemeljenog nasilja.

HRT je također prihvatio prijedlog da se ravnopravno sudjelovanje muškaraca i žena u raspravama posebno naglasi u dijelu koji se odnosi na Informativni program. Pravobraniteljica je uputila i preporuku o važnosti sustavne edukacije djelatnika/ca o pitanjima ravnopravnosti spolova i obradi medijskih sadržaja iz aspekta učinka na žene i muškarce što je HRT prihvatio i ugradio u konačni prijedlog Ugovora.

Pravobraniteljica je predložila definiranje metodologije izvještavanja o izvršenju Ugovora, posebice vezano uz ravnopravnost spolova, no iako HRT nije prihvatio ovu primjedbu, utvrdili su da će prihvatiti daljnju suradnju s Pravobraniteljicom u izradi navedene metodologije.

Izvor: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.