Helena Dretar Karić i Anđela Mužinić nakon srebra u Riju osvojile i broncu u Tokiju

2021-09-01T20:28:29+02:001. rujna 2021.|Sport|

Piše: Antonija Dujmović

Hrvatske parastolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić osvojile su ekipnu brončanu medalju na 16. Paraolimpijskim igrama u Tokiju i još jednom dokazale sa su na samom svjetskom vrhu. Nakon srebra Velimira Šandora u bacanju diska, ovo je druga medalja za Hrvatsku na Igrama u Japanu.

Premda su si naše parastolnotenisačice zadale visok cilj – ulazak u finale, spoznaja o veličini ostvarenog rezultata okrunjenog brončanom medaljom vjerojatno dolazi nakon što se emocije i dojmovi slegnu. Naime, nisu krile razočaranje kada su ih ovaj put zaustavile Južnokoreanke Mi Gyu Lee i Jiyu Yoon. Iste one koje su Helena i Anđela prije pet godina pobijedile na Igrama u Rio de Janeiru 2016., osiguravši time ulazak u finale i osvajanje srebrne medalje.

Te su godine naše dvije paraolimpijke proglašene najboljom ekipom u zajedničkoj konkurenciji sa sportašima i sportašicama bez invaliditeta u izboru Sportskih novosti.

Sada su ponosne vlasnice dviju paraolimpijskih medalja! No, njihovo je zajedničko paraolimpijsko putovanje započelo još na POI u Londonu 2012. kada su osvojile visoko 5. ekipno mjesto u kategoriji stolnotenisačica u kolicima. I od tada su se uspjesi njihove ekipne igre nizali u kontinuitetu. Osvojile su dvije medalje na svjetskim prvenstvima (srebro u Bratislavi 2017. i bronca u Pekingu 2014.) te četiri zlata na europskim prvenstvima (Lignano 2013., Vejle 2015., Laško 2017. te Helsingborg 2019.).

Osim vrhunskih rezultata ove dvije sportašice povezuju i slične životne priče. Prije prometnih nesreća koje su doživjele kao tinejđerke obje su se bavile sportom, Splićanka Anđela odbojkom, a Varaždinka Helena rukometom, da bi kasnije svoj sportski put nastavile sa stolnim tenisom. I tu su im se putovi susreli – ostalo je povijest hrvatskog stolnog tenisa.

ZANIMLJIVOST
Na paraolimpijskim igrama stolni tenis je prisutan od samih početaka u Rimu 1960. Najprije su se natjecale osobe u invalidskim kolicima, a od 1976. i Igara u Torontu uvedene su kategorije za stojeće osobe s invaliditetom. Od samih početaka, para stolni tenis je jedan od najrasprostranjenijih sportova na paraolimpijskim igrama. Olimpijske igre uvrstile su stolni tenis u svoj program tek 1988. godine, čak 28 godina nakon što je stolni tenis uvršten u program Paraolimpijskih igara. Tokio 2020 – Hrvatski paraolimpijski savez

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.