GLAS ŽENA U SPORTU Za više ravnopravnosti i medijske vidljivosti

2019-12-09T13:20:08+01:007. prosinca 2019.|Sport|

Više od 50 sudionica odazvalo se na X. seminar za koordinatorice za ravnopravnost spolova u sportu „Glas žena u sportu“, održan 6. prosinca u zagrebačkom hotelu Panorama. Mreža koordinatorica okuplja aktivist(ic)e iz nacionalnih sportskih saveza, županijskih sportskih zajednica i raznih udruga, čija je zadaća jačanje svijesti i akcijske poduzetnosti u vlastitim sredinama (i šire), kako bi se smanjila spolna neravnopravnost u sportu te poboljšala trenutačna, gotovo diskriminirajuće mala, zastupljenost ženskog sporta u domaćim medijima.

Govoreći o projektu “Glas žena u sportu”, čelnica HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu i dopredsjednica HOO-a, Morana Paliković Gruden, najavila je da će se namjenskim novcem od dodijeljene joj Nagrade Međunarodnog olimpijskog odbora Trofej – žene i sport, organizirati seminari, radionice, međunarodna konferencija (2021.), odraditi izdavački projekti, snimiti dokumentarni filmovi… Sve to u svrhu povećanja medijskog praćenja ženskog sporta, što bi u iduće tri godine, prema njezinoj procjeni, trebalo rezultirati 30-postotnim boljitkom.

Nakon otužnog podatka, utemeljenog na analizi objava sedam medijskih kuća, o samo 14 priloga (3,76 posto) iz ženskog sporta od ukupno analiziranih 370, Vanja Gavran član Vijeća za elektroničke medije prezentirao je kampanju „Sto posto strasti – sto posto ponosa“, u kojoj se planira izrada 20 poluminutnih videa o hrvatskim sportašicama koje će nastupiti na OI i POI u Tokiju. Preporuke za bolje praćenje ženskog sporta u elektroničkim medijima, koje su publicirane i u vrlo zanimljivu brošuru, izložila je suautorica (uz Romanu Eibl i Marina Šareca) – novinarka i urednica sporta na portalu Index.hr Dea Redžić.

FOTO: Hrvatski olimpijski odbor

Stanje spolne ravnopravnosti u hrvatskom sportu i medijima kroz konkretne je podatke, dobivene od anketiranih nacionalnih sportskih saveza (NSS), predstavila tajnica HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu Gordana Borko. Prema toj anketi, ravnopravnijem statusu ženskog sporta najviše pridonosi Sportska televizija, kojoj je glas dalo 76,4 posto anketiranih NSS-a. Slijedi HOO-ov informativni servis Sportska Hrvatska (58 posto) i Hina (44 posto).

O medijskoj pismenosti u kontekstu glavne teme seminara govorio je jedini muški član HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu Ratko Cvetnić, a na temu EU-projekta: Ususret ravnopravnosti spolova u sportu, prezentaciju je održala proslavljena veslačica Mirna Rajle Brođanac. Zaključila je da hrvatskim sportom u svim segmentima dominiraju muškarci, ali da se u pogledu ravnopravnosti žena događaju pomaci, makar i milimetarski…

Novinarka i urednica na Hrvatskom radiju Tea Svedrović Rožman približila je nazočnima status žena u sportskom novinarstvu, o čemu je na trenutke i sasvim konkretno progovorila – iz prvog lica jednine.

Foto: Hrvatski olimpijski odbor

U predavanju o zaštiti sportaš(ic)a od nasilja, Dražen Gorjanski (Hrvatski karate savez) predočio je gotovo šokantne podatke o američkim slučajevima, a najupečatljiviji je onaj o čak 250 silovanih gimnastičarki, većinom kandidatkinja za nastup na olimpijskim igrama. Sugerirao je uvođenje psiholoških testiranja za trenere u procesu njihova licenciranja.

Dopredsjednica HOO-a Sanda Čorak izvijestila je o boravku hrvatskog izaslanstva na konferenciji u Helsinkiju. Pod sloganom „Lead the change – be the change“ (Provodi promjene, budi promjena), svi su pozvani da s riječi prijeđu na djela (aktivnost). U svrhu poboljšanja statusa žena u upravljačkim tijelima sustava sporta, istaknula je preporuku Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) da se izradi registar potencijalnih kandidatkinja za upravljačke pozicije u sportu.

Dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden pročitala je preporuke Vijeća Europe o borbi protiv seksizma (koji je u praksi i govor mržnje) i mjerama/alatima koji se nalažu vladama europskih država za borbu protiv tih pojava u društvu.

Seminar “Glas žena u sportu”, u suorganizaciji HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu, Ureda za ravnopravnost spolova RH, Središnjeg državnog ureda za šport (SDUŠ) i Agencije za elektroničke medije (AEM), dobio je i međunarodnu odrednicu nazočnošću gošće iz susjedne BiH i dviju gošći iz Republike Kosovo.

Izvor: Hrvatski olimpijski odbor

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.