Ekonomsko osnaživanje žena kroz program Odvažna

2019-06-04T11:34:00+02:0012. travnja 2019.|Gospodarstvo, Novosti|

Pet odvažnih ženskih poduzetničkih inicijativa nagrađeno je financijskom i stručnom potporom u okviru Programa podrške ekonomskom osnaživanju žena „Odvažna“. Riječ je o projektima koji se odnose na proizvodnju prirodne kozmetike, turistički obilazak, umjetničko izražavanje i kreativno osmišljavanje. Četirima od njih 9. travnja su dodijeljene donacije u ukupnom iznosu od 250 tisuća kuna, a jedan projekt je dobio podršku u obliku dobavljačkog ugovora.

Na natječaj u okviru programa „Odvažna“, kojega su u prosincu 2018. pokrenule tvrtke IKEA Hrvatska i Mastercard, u suradnji sa Zakladom Solidarna i Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj, u veljači ove godine stiglo je ukupno 120 prijava.

Cilj programa je pružanje stručne i financijske podrške ženama u poduzetništvu, i to posebno onim projektima koji doprinose ekonomskom osnaživanju žena u nerazvijenim sredinama te ženama koje pripadaju marginaliziranim skupinama.

Odvažne poduzetničke inicijative

Među nagrađenima je projekt “Zora“, tvrtke Aurora Colapis iz Zamršja, koji se odnosi na turistički obilazak Pokuplja žitnom lađom. Projekt koji doprinosi oživljavanju ovog ruralnog područja, pokrenula je Jasmina Cvetković sa svojih pet prijateljica, a donacija će im pomoći u provođenju prodajnih i promotivnih aktivnosti.

Zahvaljujući ovoj donaciji Mediteranski plesni centar u istarskom gradiću Svetvinčenat bit će pretvoren u prostor visoke tehničke kvalitete, a ženskom timu Zagrebačkog plesnog ansambla, kao nositelju projekta, bit će omogućene i edukacije o izradi višegodišnjeg poslovnog plana i razvoja EU projekata.

Projektu “Book caffea Paradiso“ tvrtke Dandy iz Otočca donacija će, između ostalog, pomoći u organizaciji književnih večeri, ali i osnaživanju lokalnih proizvođača koji će na događanjima moći predstaviti i svoju ponudu.

Jeleni Bikić, vlasnici brenda prirodne kozmetike Silvan iz Dalmatinske zagore, dobivena donacija pomoći će u certificiranju proizvoda, odlasku na priznate međunarodne sajmove i daljnjem poslovnom umrežavanju.

Dobavljački ugovor s IKEA-om omogućit će tržišnu zastupljenost Fierce Women, društvene igre posvećene ženama. Igra uključuje karte ilustriranih portreta žena iz cijeloga svijeta koje su dale izuzetan doprinos društvu, a nastala je u suradnji poduzetnica u kulturi i umjetnica koje je okupila udruga K-zona iz Zagreba.

Programom „Odvažna“ promiče se društveno odgovorno poduzetništvo čije su nositeljice žene i doprinosi dubljem prepoznavanju i kvalitetnijem društvenom odgovoru na specifične potrebe i prepreke s kojima se susreću poduzetnice u obiteljskoj, tržišnoj i društvenoj sferi, uslijed i dalje dominantnih patrijarhalnih društvenih i ekonomskih obrazaca koji žensko iskustvo, potrebe i ambicije tretiraju kao drugotne u odnosu na tradicionalno muške pozicije moći, navode u Zakladi Solidarna.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.