EIGE priprema aktivnosti usmjerene ženama izbjeglicama koje iz Ukrajine stižu u EU

2022-07-11T19:51:00+02:0011. srpnja 2022.|Institucije|

Ruska invazija na Ukrajinu imala je značajan utjecaj na žene s djecom koje su bile prisiljene napustiti zemlju. Sigurnosni, migracijski, društveni i ekonomski izazovi koji su proizašli iz rata pogoršali su postojeća pitanja rodne ravnopravnosti donoseći nove izazove i hitnu potrebu za rješenjima i zaštitom, navodi Europski institut za ravnopravnost spolova (EIGE).

Raseljene žene i djeca doživljavaju stres, traumu i zdravstvene posljedice (osobito trudnice) i izloženi su većem riziku od rodno uvjetovanog nasilja, seksualnog iskorištavanja i trgovine ljudima dok im je pristup resursima i uslugama ograničen ili nikakav. Na temelju trenutne krize, EIGE će raditi na dva glavna područja.

Operativna podrška

Imperativ je da izbjeglice znaju svoja seksualna i reproduktivna prava u EU-u i da mogu pronaći specijalizirane zdravstvene usluge koje će zadovoljiti njihove potrebe. S informacijama na razini zemlje, EIGE započinje projekt mapiranja dostupnih zdravstvenih usluga u državama članicama EU-a koje su usmjerene na žrtve seksualnog nasilja povezanog sa sukobom.

U okviru ovog opsega, nedostatci i izazovi će se rješavati, npr. psihološko savjetovanje, ginekološka skrb, hitna kontracepcija i siguran pobačaj. Popis će se sastaviti i priopćiti putem najprikladnijih kanala kako bi se postigao najbolji i najširi doseg.

Primarni fokus bit će na ženama i djevojčicama izbjeglicama koje iz Ukrajine stižu u EU.

Podrška EIGE-a radu Agencije Europske unije za ljudska prava (FRA)

Da bismo razumjeli kršenje ljudskih prava koje su doživjele žene raseljene iz Ukrajine, potrebno je prikupiti informacije na terenu. EIGE će podržati FRA u njegovom projektu prikupljanja podataka o iskustvima žena u Ukrajini, ratnim područjima, u tranzitu i po dolasku u EU. EIGE pomaže FRA-i u provedbi istraživanja u četiri države članice EU-a, koje primaju najveći broj žena ratnih izbjeglica.

Istraživanje će biti pokrenuto krajem 2022. godine, a podaci će se prikupljati 2023. godine. EIGE će pridonijeti provedbi ovog projekta kao član upravnog odbora uz druge međunarodne i EU organizacije, institucije i agencije.

Izvor: EIGE

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.