Dvostruki tretman sportaša i sportašica – zbog ponašanja na US Openu Serena Williams plačljivica, Novak Đoković žrtva

2020-09-14T19:50:24+02:0014. rujna 2020.|Prikaz žene, Sport|

Piše: Nikolina Blažanović

Na Twitteru je nedavno osvanula usporedba dva članka istog novinara jednog poznatog časopisa. Prvi je članak iz 2018. pod nazivom „Serena se ponašala kao loša gubitnica“ koji negativno oslikava nezadovoljstvo i ponašanje tenisačice Serene Williams na US Open-u. U svom članku autor govori kako je tenisačica „izgubila razum“, „slomila se“ na terenu te još puno seksističkih fraza. Dvije godine poslije piše članak o Novaku Đokoviću i njegovom izbacivanju s US Open-a pod nazivom „Prekomjerna kazna Novaka Đokovića strašna je za US Open“. Novinar događaj opisuje kao slučajan udarac linijske sutkinje na terenu (naglašava da je bila žena!) dok ona nije pazila.

Diskvalifikaciju Novaka Đokovića prikazuje i proziva kao veliku nepravdu i gubitak za natjecanje. Njega naziva najboljim igračem, a Williams igračicom čestih slomova prije i poslije majčinstva. U članku o Đokoviću novinar detaljno opisuje što se i kako dogodilo, što je zatim uslijedilo, kakav je to gubitak za natjecanje te igrače koji su ostali. U članku o Williams nigdje ne govori o tome zašto je ona tako reagirala i što se točno dogodilo. Opisuje samo njezino nezadovoljstvo, karakterizira ju kao nestabilnu osobu, stalno spominje njezino majčinstvo te za kraj malo govori o suigračici za koju kaže da ovo ne bi trebala učiti od Williams.

Interesa publike za gledanjem igre sportašica ne manjka

Dvostruki tretman sportašica i sportaša nije ništa novo u medijima. Istraživanje iz 2017. godine pokazalo je da je 90% vremena za sport na televiziji posvećeno muškarcima pri čemu se ženski sportovi gledaju kao manje važni. Sportašice najviše medijskog prostora dobiju za vrijeme Olimpijskih igara i u sportovima koji se stereotipno smatraju „ženskim“.

Na Olimpijskim igrama iz 2018. godine, medijska pokrivenost sportašica bila je oko 38%. Jedan od razloga koji se za ovo spominje je manjak interesa, no izvješće Adamsa i Tugglea iz 2018. to opovrgava. Svojim promatranjem utvrdili su da je 84% fanova zainteresirano za gledanje sportašica, troje od petero ljudi smatra da se trenutno događa uzmah ženskih igara, a 45% gleda sportske igre žena. Uz to, istraživanje koje su proveli Weedom i suradnici u 2016. godini pokazalo je da su mlađe generacije više zainteresirane za igre sportašica.

Seksualizacija i objektivizacija

Dječaci su odrastali i odrastaju sa sportskim idolima koji se slave kao heroji, dok djevojčicama nedostaje sportskih uzora. Uz to što mediji više prate sportaše, postoje razlike i u jeziku i prikazu. Kad se govori o sportašima, fokus je na njihovoj igri, strategiji, snazi i spretnosti. S druge strane, kod sportašica se najviše govori o njihovom izgledu, skrutinizira ih se te spominju teme koje nemaju veze sa sportom i njihovom igrom. Objektivizira ih se i seksualizira čak i kad nose dresove te ne mogu oblačiti udobnu odjeću, nego strogo pratiti pravila sporta. Tako, na primjer, Williams tijekom igre mora nositi suknjice, nikako tajice.

Osim na terenu i komentatorskim člancima i studijima, sportašice se seksualizira i na naslovnicama časopisa. Sportaši na naslovnicama časopisa najčešće nose dresove momčadi i zauzimaju obične sportske poze. Sportašice, s druge strane, nose oskudnu odjeću i zauzimaju „zavodničke“ poze. Zapravo je jasno da medijima, čak i dok se natječu, žene moraju zadovoljiti stereotipne ideje ženstvenosti. Tako u medijima najpopraćenije sportašice nisu nužno i najuspješnije, nego najljepše po njihovim standardima.

Tijekom intervjua sportašice se nerijetko pitaju nebitna, privatna i s igrom nepovezana pitanja te se majčinstvo i status veze plasira kao vrlo bitna vijest. #CoverTheAthlete kompilacija je novinarki/a koja su ta ista pitanja postavili sportašima. U videu ispod možete pogledati s koliko šoka i nevjerice su reagirali na pitanja o ljubavnom životu i izgledu.

Women’s Sports Foundation svemu ovome želi stati na kraju te su izdali odličnu knjižicu uputa za medijski prikaz sportašica čime se eliminira njihova seksualizacija i objektivizacija. Seksualizacijom sportašica se u prvi plan stavlja privlačnost, naspram snage. Ovime ne samo da se degradiraju uspjesi i samopouzdanje sportašica, nego i odvraćaju gledateljice i gledatelji te djevojčice, djevojke i žene koje se možda žele baviti nekim sportom.

Foto: Wikimedia Commons, S. Williams / N. Djokovic

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.