Djeca i rodni stereotipi u medijima

2020-07-07T22:00:45+02:007. srpnja 2020.|Preporuke|

Mediji mogu značajno doprinijeti prenošenju i održavanju rodnih stereotipa, jer su djeca od najranije dobi putem medija kontinuirano izložena iskrivljenim porukama poput onih da su dječaci pametniji od djevojčica, da su neka zanimanja rezervirana za muškarce, a neka za žene, pa čak i da su žene same odgovorne za seksualno zlostavljanje koje pretrpe.

Iako se neke stvari ipak mijenjaju, prema izvještaju o utjecajima rodnih stereotipa u filmovima i na televiziji na dječji razvoj, koje je američka neprofitna organizacija Common Sense Media objavila 2017., mediji i dalje uporno prenose djeci poruku što kultura očekuje od djevojčica, odnosno dječaka, pa to utječe i na njihov izbor karijere, njihove veze i osjećaj osobne vrijednosti.

Dječacima su uzori hrabri superjunaci, a djevojčicama krotke princeze

Posebno je problematično što takve poruke djeca primaju upravo u onim fazama razvoja kada su za njih najprijemčivija – djeci vrtićke dobi, koja se tek počinju identificirati kao dječaci ili djevojčice, uzori su uglavnom mišićavi, snažni i hrabri superjunaci i dugokose, plahe i krotke princeze; u medijskim sadržajima koje prate tinejdžeri, koji već razmišljaju o ljubavnim vezama, spolnim odnosima i svom budućem zanimanju, muški su likovi često agresivni i neprijateljski nastrojeni, a ženski podložni i slabi. Mlade ljude koji iz medija upijaju ideje o tome kako bi se trebali ponašati i što bi trebali postati, ovakvi prikazi muških i ženskih likova mogu navesti na krive pretpostavke i štetne zaključke.

Roditelji će teško djecu u potpunosti zaštititi od svih potencijalno negativnih medijskih utjecaja, no važno je da budu svjesni i svog osobnog utjecaja.

“Kada svojim primjerom djecu učite rodnoj jednakosti, govorite protiv stereotipa i propitujete zastarjele ideje, djeca će vas čuti. Također, ne zaboravite da imate kontrolu nad medijima koje vaša djeca koriste – više dok su mala, ali i dok odrastaju. Birajte kvalitetne medijske sadržaje koji odražavaju vaše vrijednosti i razgovarajte sa svojom djecom o filmovima i drugim sadržajima koje gledaju“, piše portal Common Sense Media te donosi savjete kako birati medijske sadržaje i razgovarati o rodnoj jednakosti, u skladu s dobi djeteta i razvojnom fazom u kojoj se nalazi.

Kako razgovarati s djecom o rodnoj jednakosti ovisno o njihovoj dobi pročitajte OVDJE.

Izvor: Medijska pismenost

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.