Pet smjernica kako medijski izvještavati o nasilju u obitelji

2021-04-03T20:49:57+02:003. travnja 2021.|Preporuke|

Za postupanje u slučaju nasilja u obitelji nadležni su policija, zdravstvo, pravosuđe, centar za socijalnu skrb, odgojno-obrazovne ustanove te organizacije civilnog društva koje programski djeluju u cilju zaštite žrtava nasilja.

Mediji imaju značajnu ulogu u formiranju stavova javnosti o događajima vezanim za nasilje u obitelji te promicanju svijesti o ravnopravnosti žena i muškaraca – piše u Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji.

Cilj medijskog praćenja problematike nasilja u obitelji je senzibilizacija javnosti za prava i potrebe žrtava te podizanje svijesti javnosti o neprihvatljivosti nasilničkog ponašanja. Dosadašnja iskustva o medijskom praćenju problematike nasilja u obitelji ukazuju na potrebu sustavnijeg pristupa medija zaštiti identiteta svih žrtava nasilja poštujući njihovo pravo na privatnost i zaštitu integriteta.

Primjerenim načinom izvještavanja o slučajevima nasilja nad ženama i nasilja u obitelji mediji mogu imati važnu ulogu u sprječavanju budućih događaja nasilja u obitelji.

U slučaju izvještavanja o događajima nasilja nad ženama i nasilja u obitelji uloga i značaj medija je:

1. Izvještavati o događajima nasilja sa senzibilitetom za žrtve bez senzacionalističkih objava i s posebnim senzibilitetom za žene, djecu, osobe s invaliditetom i osobe starije životne dobi kao žrtve nasilja u obitelji koje uživaju posebnu zaštitu.

2. Kod izvještavanja voditi računa o zaštiti osobnih podataka i identiteta žrtve nasilja u obitelji i identiteta počinitelja nasilja u obitelji (izbjegavanje objavljivanja fotografije ili videozapisa žrtve nasilja, odnosno izbjegavanje prepoznavanja njihovog identiteta na objavljenim sadržajima), a posebnu pozornost posvetiti zaštiti osobnih podataka i identiteta djece (objavljivanje identiteta djeteta žrtve nasilja je zabranjeno).

3. Poticati odgovorno ponašanje građana, informirati o neprihvatljivosti nasilničkog ponašanja i obvezi prijavljivanja slučajeva nasilja u obitelji.

4. Informirati javnost o važnosti ranog otkrivanja i ranog prepoznavanja slučajeva nasilja u obitelji.

5. Informirati javnost o načinima pomoći žrtvama nasilja u obitelji te brojevima kriznih telefona i skloništa.

Izvor: Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.