DIGI-WOMEN konferencija – o važnosti digitalizacije poslovanja i izazovima razvoja poduzetništva žena

2022-04-18T14:17:07+02:0018. travnja 2022.|Gospodarstvo|

Konferencija DIGI-WOMEN okupila je stručnjake za digitalizaciju poslovanja, predstavnike organizacija koje pružaju podršku razvoju poduzetništva žena, te žene poduzetnice koje u svom poslovanju već provode ili planiraju provesti digitalizaciju.

Važne poruke konferencije su da udruživanje poduzetnica/ka nema alternativu jer osigurava pristup informacijama i podršci drugih poduzetnica/ka u razvoju poslovanja. Posebno značajan iskorak za poduzetnice/ke predstavlja digitalizacija poslovanja koja je preduvjet rasta i razvoja poslovanja. Procesu digitalizacije treba pristupiti u fazama jer se na taj način osigurava mogućnost nadogradnje i prilagodbe promjenjivim okolnostima u okruženju i unutar poduzeća.

Mirela Alpeza, direktorica CEPOR-a istaknula je da su prilike i izazovi digitalizacije poslovanja definirane tržišnim okolnostima, te jednako izražene bez obzira vode li poduzeća žene ili muškarci. Istraživanja među ekspertima za digitalizaciju pokazala su da su žene poduzetnice otvorenije za nove ideje te posvećenije od muškaraca pristupaju projektima digitalizacije.

Jasminka Martinović, direktorica HUP-ICT Udruge je istaknula kako su digitalizacija poslovanja i transformacija poslovnog okruženja ključni za daljnji razvoj gospodarstva i društva jer digitalna transformacija omogućava da svi segmenti gospodarstva i društva imaju podlogu za razvoj poslovanja na konkurentan način i svi se gospodarski sektori nužno mijenjaju s primjenom novih tehnologija.

O digitalnoj tehnologiji u funkciji razvoja malih i srednjih poduzeća govorila je Kristina Špelić iz tvrtke BCC Services, ujedno i članica Izvršnog odbora HUP-ICT Udruge koja je istaknula: „Digitalna transformacija poslovanja je uzbudljivo iskustvo stvaranja novog identiteta poslovanja zasnovanog na novim znanjima, interpretacijama i informacijama putem modernih tehnologija, kojim pomičemo postavke tradicionalnog poduzetništva i omogućujemo nove tržišne prilike s naglaskom na prilagodljivost, modernizaciju i učenje.“

U panelu na temu izazova digitalizacije poslovanja o svojim iskustvima s digitalizacijom govorile su Ana Škeva Boiko iz tvrtke Oganj koja također nudi podršku tvrtkama u procesima digitalizacije poslovanja, te Ana Fresl iz konzultantske tvrtke Projekt jednako razvoj koja je, osim o procesu digitalizacije poslovanja svoje tvrtke, govorila i o mogućnostima financiranja digitalizacije kroz fondove Europske unije. Višnja Mrakovčić Supek istaknula je kako za procese digitalizacije poslovanja Europska banka za obnovu i razvitak osigurava sufinanciranje savjetodavnih usluga te pozvala poduzetnice da im se obrate za informacije.

O značaju poduzetništva žena govorila je Sunčica Oberman Peterka s Ekonomskog fakulteta u Osijeku koja je istaknula važnost stvaranja jednakih startnih pozicija i uvjeta za pokretanje i razvoj poduzetničkih pothvata i za žene i za muškarce. U suprotnom, žene će i dalje predstavljati nedovoljno iskorišten potencijal za razvoj poduzetništva u Hrvatskoj, s obzirom na to da je, prema GEM istraživanju, poduzetnička aktivnost muškaraca u pokretanju pothvata već dugi niz godina gotovo dvostruko veća od aktivnosti žena.

O podršci razvoju poduzetništva žena svoja iskustva podijelile su Maša Smokrović, dugogodišnja članica HUP-a, Ivana Matić, osnivačica i direktorica Women in Adria, Zorana Ivić, predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena KRUG i Jadranka Mršić Hebrang iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak koja je istaknula da je većina izazova u poslovanju poduzetnika uvjetovana fazom u razvoju poduzeća. U cilju smanjenja neravnoteže na tržištu, Hrvatska banka za obnovu i razvitak već dugi niz godina provodi programe sufinanciranja poduzetništva žena, ali i mladih i drugih skupina društva kojima je potreban dodatni poticaj za razvoj poduzetničke aktivnosti.

U sklopu konferencije radionicu „Kako možete digitalizirati svoje poslovanje – ključni preduvjeti za uspjeh“ održao je Dejan Rogan iz tvrtke HSM na kojoj su, nakon vrlo zanimljive prezentacije, poduzetnice podijelile svoja iskustva s digitalizacijom poslovanja.

Partneri u organizaciji konferencije bili su Hrvatska udruga poslovnih žena – KRUG, Women in Adria, Udruga Glas poduzetnika i tvrtka HSM, a konferencija je održana u sklopu projekta DIGI-WOMEN financiranog sredstvima Erasmus+ programa Europske unije.

Izvor: Hrvatska udruga poslodavaca

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.