Dani za pamćenje – Zrinka Ljutić treća, a Leona Popović peta u slalomu, Dora Ljutić sjajna na EYOF-u

2023-01-29T17:33:55+01:0029. siječnja 2023.|Sport|

Do ove nedjeljne slalomske utrke za Svjetski kup u češkom Špindlerůvu Mlýnu hrvatsko žensko skijanje nikada nije imalo dvije predstavnice među najboljih pet u jednoj utrci. Povijesni uspjeh kreirale su Zrinka Ljutić osvajanjem trećeg i Leona Popović na petom mjestu, a ujedno su obje ostvarile i najbolje plasmane u karijeri.

Zrinka Ljutić je sa startnim brojem 17 bila treća i u prvoj vožnji, a na kraju je zaostala 49 stotinki za Njemicom Lenom Duerr (1:30.91), koja je prvi puta pobijedila u Svjetskom kupu. Drugoplasirana, Amerikanka Mikaela Shiffrin, bila je šest stotinki sporija od pobjednice. Dosad najbolji rezultat Zrinke Ljutić u Svjetskom kupu bilo je prošlogodišnje 5. mjesto u Courchevalu.

Leona Popović je također zadržala poziciju iz prve vožnje, a na kraju je za pobjednicom zaostala 84 stotinke (1:31.75). Petim mjestom poboljšala je rezultat karijere; u 2022. dvaput je bila šesta – u Leviju i u Schladmingu.

Prvi put nakon 18 godina Hrvatska je imala dvije skijašice među 10 najboljih, a posljednji takav pothvat ostvarile su Janica Kostelić i Nika Fleiss drugim i šestim mjestom u Svjetskom kupu. Ljutić je prvim postoljem u karijeri donijela našem ženskom skijanju i povratak na pobjednička postolja, prvi put nakon uspjeha Ane Jelušić iz 2007. godine.

Američka skijašica Mikaela Shiffrin drugim je mjestom u Špindlerůvu Mlýnu osigurala mali Kristalni globus u slalomu, ali je propustila ostvariti i 86. pobjedu te izjednačiti rekord po broju pobjeda u Svjetskom kupu kojeg drži legendarni Šveđanin Ingemar Stenmark.

U slalomskom redoslijedu skijašica vodeća Shiffrin ima 785 bodova, druga je Švicarka Wendy Holdener s 530, a treća Petra Vlhova s istim brojem bodova. Popović je sedma sa 237, a Ljutić je deseta sa 190 bodova.

I u ukupnom redoslijedu prva je Shiffrin, s 1697 bodova, druga je Vlhova s 966, a treća Švicarka Lara Gut Behrami s 906. Popović je na 28. mjestu s 237, a Ljutić 33. s 208 bodova.

Odličan nastup na XVI. zimskom izdanju Europskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) koji se od 21. do 28. siječnja održavao u Italiji imala je i Zrinkina mlađa sestra Dora Ljutić.

17-godišnja Dora zauzela je u slalomu 21. mjesto u utrci s ukupno 88 skijašica u dobi od 14 do 18 godina, u veleslalomu zauzela je 17. mjesto u konkurenciji 87 skijašica, dok je u superveleslalomu (super G) zauzela 18. mjesto u konkurenciji 61 skijašice.

Hrvatska je na EYOF-u nastupila s osam mladih sportaša i sportašica u pet sportova.

Izvor: HOO / Vinko Knežević

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.