Čak 35 posto djece je pretilo – osnovan Savjet za sport djece i mladih sa zadaćom povećanja broja djece uključene u sport

2024-01-09T18:44:43+01:009. siječnja 2024.|Sport|

Danas je u Ministarstvu turizma i sporta prvu sjednicu održao Savjet za sport djece i mladih, koji je imenovala ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, temeljem provedenog javnog poziva. Savjet ima zadaću predlagati mjere i aktivnosti koje će unaprijediti stanje tjelesne i sportske pismenosti djece i mladih u RH, povećati broj djece uključene u sport i sportsku rekreaciju u RH, zadržati djecu i mlade u sustavu sporta i sportske rekreacije, stvoriti navike za aktivni životni stil i cjeloživotno bavljenje sportom i sportskom rekreacijom te ostvariti pretpostavke za prepoznavanje i sportski razvoj talentirane djece za vrhunski sport. Predsjednica Savjeta je Valentina Bifflin, direktorica Hrvatskog odbojkaškog saveza dok su članovi dr.sc. Slaven Krtalić, Petar Krpan, dr.sc. Igor Jukić, Hrvoje Balen, Jakov Previšić i Ana Čerenšek.

„Ovaj Savjet osnovan je kako bismo dali dodatnu važnost sportu djece i mladih, jer ulaganjem u njegov razvoj stvaramo preduvjete za zdravu naciju i kvalitetniji život. Znamo da Hrvatska ima loše pokazatelje kada je u pitanju bavljenje tjelesnom aktivnosti naših građana i pretilost te je iznimno važno od najmlađe dobi usađivati zdrave navike, jer time svako dijete dobiva temelje za bavljenje tjelesnom aktivnosti tijekom cijelog svog života i usvajanje svih dobrobiti koje sport pruža. Osim zdravstvenih dobrobiti, sport potiče i razvoj niz drugih socijalnih vještina, kao i učenje pozitivnih vrijednosti – tolerancije, fair-playa, prihvaćanje različitosti… Vjerujem kako će ovaj Savjet, koji je sastavljen od niza stručnjaka u ovom području, predložiti konkretne mjere i aktivnosti kojima ćemo dodatno unaprijediti sustav u ovom području“, rekla je ministrica Nikolina Brnjac.

Na prvoj sjednici Savjeta predstavljen je i projekt promocije sporta i sportskih aktivnosti Hrvatskog školskog sportskog saveza, putem kojeg Ministarstvo turizma i sporta financira bavljenje sportskim aktivnostima djece školske dobi.

Prema podacima Hrvatskog školskog sportskog saveza trenutačno je oko 250.000 djece uključeno u sportske aktivnosti putem njihovih programa te programa županijskih školskih sportskih društava. Također, prema dostupnim podacima provedenih istraživanja Eurobarometra, Ministarstva turizma i sporta te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, oko 40% hrvatskih građana se ne bavi nikakvom tjelesnom aktivnošću, a pretilo je 35% djece te 65% odraslih građana Republike Hrvatske.

„Vlada Republike Hrvatske nizom aktivnosti u posljednjih sedam godina dokazala je koliku pažnju posvećuje sportu. Od 2016. godine do danas četverostruko su povećana ulaganja u sport, čime će ona u 2024. godini iznositi više od 110 milijuna eura, stvoren je strateški okvir, a prošle godine na snagu je stupio i novi Zakon o sportu, kojim je, između niza aktivnosti, propisano i osnivanje ovog Savjeta. Vjerujem kako ćemo njihovim angažmanom i u ovom području napraviti još jedan dodatni iskorak“, zaključila je Brnjac.

Izvor: Priopćenje za medije / MINTS

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.