Američke nogometašice se izborile za jednake plaće i radne uvjete kakve ima muška momčad

2022-02-23T19:50:31+01:0023. veljače 2022.|Sport|

Piše: Antonija Dujmović

Ženska nogometna reprezentacija SAD-a (US Women Soccer Team) uspjela se sudskim putem izboriti da Američki nogometni savez (US Soccer Federation) ubuduće jednako plaća članove muške i ženske reprezentacije i to na svim razinama – od prijateljskih utakmica, turnira pa do Svjetskog prvenstva.

Jučer su dvije strane objavile sudsku nagodbu po kojoj je Savez reprezentativkama dužan isplatiti 22 milijuna dolara te dodatnih 2 milijuna koji će biti uloženi u fond namijenjen nogometašicama nakon završetka igračke karijere. Svaka bivša reprezentativka može se prijaviti za najviše 50.000 dolara iz fonda.

Nagodba postaje službena nakon što se dovrši novi kolektivni ugovor između dviju strana, a prethodila joj je žalba nogometašica na sudsku odluku iz 2020. kojom su odbačeni dijelovi tužbe protiv Saveza.

Podsjetimo, pet američkih nogometašica Hope SoloCarli LloydAlex MorganMegan Rapinoe i Becky Sauerbrunn 2016. podnijelo je tužbu protiv krovne nogometne organizacije zbog činjenice da su nedovoljno plaćene u usporedbi sa svojim manje uspješnim muškim kolegama. U njoj su navele da je nejednakost u plaćama utemeljena u spolnoj diskriminaciji te su tražile da im se povratno isplati više od 60 milijuna dolara. Tužba je odbijena u svibnju 2020., no nogometašice nisu odustajale, nastavile su borbu žalbom na tu odluku. Epilog sudskog spora je spomenuta nagodba.

Ugovori između Američkog nogometnog saveza te ženske i muške reprezentacije različito su strukturirani. Naime, do sada su muški igrači dobivali naknade na temelju poziva u reprezentaciju i nastupa na utakmicama, dok je 16 članica ženske ekipe imalo ugovore na puno radno vrijeme, a ostale su bile plaćene po sustavu pay-to-play. No, s obzirom na veliki uspjeh američkih nogometašica, posebice posljednjih godina, ovaj se princip određivanja naknada pokazao nepravednim.

Osim na manje naknade, nogometašice su se također žalile i na lošije uvjete igranja i putovanja u odnosu na nogometaše. Muška reprezentacija dugo je svoje domaće nogometne utakmice igrala na prirodnoj travi, dok je ženska ekipa neke igrala na umjetnom travnjaku. Igračice su tražile i čarter letove kakve je muška momčad imala na raspolaganju za svoje utakmice. Ovaj dio o radnim uvjetima riješen je krajem 2020.

Zahtjeve nogometašica ljetos je podržao i sindikat muških igrača ustvrdivši da žene, s obzirom na njihove postignute rezultate, zaslužuju biti plaćene više od muških igrača. Ženska reprezentacija SAD-a zauzima prvo mjesto na FIFA-inoj svjetskoj ljestvici, a osvojile su četiri Svjetska prvenstva (posljednja dva 2015. i 2019.) i četiri zlatne olimpijske medalje.

Foto: Wikimedia Commons

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.