Svjetsko nogometno prvenstvo za žene: Zašto su Amerikanke najbolje?

2019-07-17T12:44:52+02:008. srpnja 2019.|Sport|

Piše: Antonija Dujmović

Ženska nogometna reprezentacija SAD-a obranila je titulu svjetskih šampionki pobjedom protiv Nizozemske 2:0 u završnici Svjetskog nogometnog prvenstva za žene koja je jučer odigrana u francuskom Lyonu. Amerikanke su otpočetka Prvenstva slovile kao favoritkinje, a pobjedom u svih sedam odigranih utakmica, od 7. lipnja do 7. srpnja, obranile su naslov svjetskih prvakinja iz 2015. godine.

Osim što je došlo tiho, na prstima, postoji još nekoliko zanimljivih činjenica koje je iznjedrilo Svjetsko nogometno prvenstvo za žene u Francuskoj.

Prva od njih je da se jedna od najboljih strijelkinja prvenstva, Amerikanka Megan Rapinoe odlučila obračunati s predsjednikom svoje države Donaldom Trumpom poručivši mu da neće doći u Bijelu kuću ako SAD osvoji Svjetski kup, što je inače tradicija.

Ovom snažnom gestom Rapinoe je pokazala da se jedna žena svojim postignućem, zalaganjem, trudom i društvenim angažmanom može suprotstaviti i predsjedniku najmoćnije države svijeta, dakle muškarcu s najviše političke moći. Njen istup je, kako je navela, bio reakcija na nespalganje s Trumpovom politikom te prije svega kritika na njegove seksističke i homofobne ispade.

Druga činjenica vrijedna pažnje je da se na ovome prvenstvu snažnije nego ikada govorilo o velikom jazu u novčanim nagradama između nogometaša i nogometašica. Rapinoe je istaknula da nitko ne očekuje jednake nagrade, ali da je više nego očito kako će jaz rasti, a ne smanjivati se unatoč tomu što je FIFA najavila udvostručenje iznosa fonda za nogometašice.

I na kraju još jedna važna činjenica, Amerikanke su na ovom prvenstvu postigle čak 26 golova, a njihova se mreža zatresla samo 4 puta. Ovim trijumfom došle su do četvrtog naslova svjetske titule u povijesti (1991., 1999., 2015., 2019.) i dokazale predsjedniku Donaldu Trumpu da su SAD vodeća sportska nogometna nacija zahvaljujući ženama.

Njihovi rezultati, među ostalim, ukazuju i na kontinuitet podrške ženskom nogometu u SAD-u za koji su se najviše izborile same nogometašice. Značajna sportska dominacija američke ženske nogometne reprezentacije nad predstavnicama ostale 23 zemlje, koliko ih je sudjelovalo na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, zapravo upućuje koliko je ženski nogomet u ostalim zemljama još uvijek nedovoljno snažan.

Možemo se s pravom pitati, kakvo je tek stanje u ženskom nogometu u državama čije se reprezentacije nisu niti plasirale na prvenstvo, poput Hrvatske? Nedovoljno razvijena sportska infrastruktura i nedostatna novčana i svekolika podrška bolna je tema ženskih ekipnih sportova kod nas uopće, a poglavito nogometa gdje se stanje ocjenjuje najlošijim.

O tome su prije početka ovog prvenstva javno govorile i Lada Rojc, Fifina instruktorica suđenja i Sanja Rođak Karšić, međunarodna pomoćna sutkinja koje su u tim ulogama predstavljale Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu za žene u Francuskoj.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.