400 stabala za 400 ubijenih žena u 20 godina u Hrvatskoj – Bundek postaje simboličko mjesto sjećanja

2024-04-20T20:46:14+02:0020. travnja 2024.|Civilno društvo|

“Na Dan planeta Zemlje, s velikim poštovanjem vas pozivamo na ceremoniju koju organiziraju Ženski filmski festival i inicijativa Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Očekujemo vas 22. travnja 2024. godine (ponedjeljak) u 13 sati u Parku Bundek, gdje ćemo zajedno proglasiti 400 stabala u čast 400 žena koje su ubijene u posljednjih 20 godina, šaljući time snažnu poruku bolje učinkovitosti sustava u pogledu sprječavanja femicida i za Hrvatsku bez nasilja” – stoji u najavi organizatorica koju prenosimo u nastavku.

Proglašenje Parka Bundek mjestom sjećanja: Ovaj poseban događaj bit će obilježen proglašenjem Parka Bundek simboličkim mjestom sjećanja, gdje se priroda i sjećanje stapaju, nudeći prostor za rast i razvoj društva koje teži životu bez nasilja prema ženama i djevojčicama.

Edukativno predavanje o očuvanju sjemena: Nakon ceremonije, u Knjižnici Vjekoslava Majera u Zapruđu, održat će se predavanje o važnosti očuvanja starih sjemena. Predavanje pod nazivom „Sakupljanje i čuvanje sjemena“ vodit će Božica Papeš Mokoš, priznata stručnjakinja za sjeme s bogatim iskustvom u radu.

Značaj Novog Zagreba: Novi Zagreb, dom mnogih mladih obitelji i simbol nade i zajedništva, savršeno odražava duh ovog događaja. Kao mjesto koje je izraslo iz snova o boljoj budućnosti, Novi Zagreb je prikladno mjesto za našu inicijativu.

Zajednička misija Ženskog filmskog festivala i Grada Zagreba: Ženski filmski festival i Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, u suradnji s Gradom Zagrebom, predani su podizanju svijesti o ženskim pravima i slobodama. Kroz ovu ceremoniju, želimo poslati snažnu poruku solidarnosti i podrške, te odati počast ženama čiji su životi nasilno prekinuti i potaknuti društvo i sustav na otpor prema nasilju i adekvatne, pravovremene reakcije zaštite žrtava od nasilnika. Želimo sustav koji je učinkovat u kojem su svi slobodni i žive mirne i sigurne živote.

Simbolička sadnja stabala: Četiri sadnice će simbolički posaditi istaknuti članovi naše zajednice: Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba; Danijela Stanojević, umjetnička direktorica i producentica Ženskog filmskog festivala; Rada Borić, gradska zastupnica i aktivistkinja za ženska prava (predsjednica povjerenstva za ravnopravnost spolova); te Sanja Sarnavka, dobitnica nagrade Grada Zagreba „Žena godine“ iz zaklade Solidarna.

Program festivala održava se po pokroviteljstvom Grada Zagreba.

Pozivamo vas da nam se pridružite u ovom važnom trenutku da zajedno gradimo bolju i pravedniju budućnost, obnavljajući posvećenost zaštiti života i slobode svih žena i djevojčica.

Izvor: Priopćenje za medije / Ženski filmski festival

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.