Zrinka Ljutić i Mili Poljičak najbolji mladi sportaši, a Jana Koščak i Matej Nevešćanin najveće sportske nade

2022-09-09T18:10:48+02:009. rujna 2022.|Sport|

Na svečanosti u Muzejsko-memorijalnom centru Dražen Petrović u Zagrebu Hrvatski olimpijski odbor (HOO) po 16. put je nagradio najuspješnije sportaše i sportašice do 20 godina te proglasio najveće sportske nade (do 16 godina), a u glavnom izboru – laureati HOO-ove Nagrade Dražen Petrović 2022. u pojedinačnoj konkurenciji su Zrinka Ljutić (skijanje) i Mili Poljičak (tenis).

Budući da su oboje zauzeti sportskim obvezama, nagrade su primili njihovi izaslanici – Zrinkina mama Martina Cvjetko Ljutić, i Robert Križanović, bliski prijatelj obitelji Poljičak. Ujedno su i pročitali njihove poruke.

– Zahvaljujem HTS-u na nominaciji i HOO-u na izboru za ovu nagradu. Iznimno sam sretan što sam još jednom dobitnik nagrade koja nosi ime po velikom Draženu Petroviću – kratka je poruka senzacionalnog pobjednika ovogodišnjeg juniorskog Wimbledona Milija Poljička, ujedno i najveće hrvatske sportske nade iz 2018. godine.

Nakon što je 2020. bila najveća nada HR-sporta, na temelju osvojenog zlata u slalomu i bronce u veleslalomu na juniorskom SP-u u Kanadi te 5. mjesta na finalu SK-a u slalomu, skijašica Zrinka Ljutić je najbolja mlada hrvatska sportašica u 2022. godini. Iz njezine dulje poruke, u kojoj je citirala i recept za uspješnost svog idola Dražena Petrovića, za izdvojiti je poruka:

– Čast mi je primiti ovu nagradu. Hvala svima koji stoje iza nje i koji su zaslužni za prepoznavanje i poticanje mladih sportaša.

LAUREATI HOO-ove NAGRADE DRAŽEN PETROVIĆ 2022.

Najuspješnija sportašica mlađih dobnih kategorija

Zrinka Ljutić (rođ. 26.1.2004.) – skijanje

Najuspješniji sportaš mlađih dobnih kategorija

Mili Poljičak (rođ. 13.7.2004.) – tenis

Najuspješnija ženska ekipa mlađih dobnih kategorija

Kadetska košarkaška reprezentacija do 16 godina
(Petra Božan, Tonka Jakšić, Ella Majstorović, Josipa Milković, Gina Nikola Pirjak, Viktoria Rogić, Andrea Stanković, Jelena Brkičić, Zara Valčić, Lena Bilić, Hana Arnautović i Hana Budimir)

Najuspješnija muška ekipa mlađih dobnih kategorija

Juniorska reprezentacija u rukometu na pijesku
(Gabriel Botić, Borna Bubalo, Fran Cvjetićanin, Antonio Fabek, Roko Filipović, Luka Glevendekić, Matija Jurasović, Vigo Konforta, Antonio Kranjčević i Josip Tomić)

Najuspješniji sportski par, štafeta ili posada mlađih dobnih kategorija

Juniorski dvojac na pariće Roko Bošković (rođ.19.5.2003.)
i Davor Poljančić (rođ. 12.3.2003.) – veslanje

Sportašica – najveća nada hrvatskog sporta

Jana Koščak (rođ. 19.5.2006.) – atletika

Sportaš – najveća nada hrvatskog sporta

Matej Nevešćanin (rođ. 5.12.2006.) – skokovi u vodu

Zagreb, 09.09.2022 – Dodjela HOO-ove Nagrade Dražen Petrović 2022. Na fotografiji nagrađeni. Foto: HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ/lsd

Najuspješnija ženska ekipa mlađih dobnih kategorija je kadetska košarkaška reprezentacija do 16 godina, koja nas je razveselila kolovoškom broncom s EP-a u Portugalu, prvom nakon 12 godina, kada je isti reprezentativni uzrast također dohvatio kontinentalno postolje. Najbolja momčad je reprezentacija u rukometu na pijesku. Nakon vrlo uvjerljive prve faze natjecanja na SP-u u grčkom Heraklionu, mladi rukometaši na pijesku u završnici su pobjednički nanizali: Ukrajinu, Francusku te u finalu Brazil za veliko slavlje i zlatno odličje.

Iz oba tabora – košarkašica i rukometaša – stiglo je obećanje o vrijednom radu i treniranju kako bi se nastavili ostvarivati rezultati i u nastavku bavljenja sportom, uključujući i seniorsku karijeru.

Na juniorskom EP u Münchenu mladi veslači Roko Bošković i Davor Poljančić osvojili su brončano odličje u dvojcu na pariće i tako najavili velike domete u budućnosti. Za taj pothvat zasluženo su primili Nagradu Dražen Petrović kao najuspješnija sportska posada.

Velika konkurencija bila je i u izboru najvećih nada hrvatskog sporta, posebno u ženskoj konkurenciji, u kojoj je od sedam kandidatkinja jednoglasno izabrana atletičarka Jana Koščak, koja je na mlađejuniorskom EP-u u Jeruzalemu osvojila zlatno odličje u sedmoboju, uz pet osobnih rekorda. Nakon toga, trijumfirala je i u skoku u vis na Europskim olimpijskom festivalu mladih.

Sportaš – najveća nada hrvatskog sporta dolazi iz Zadra, a njegov sport su skokovi u vodu. Matej Nevešćanin zaslužio je ovaj laskavi naslov osvajanjem bronce u skoku s daske na visini od jednog metra na SP-u u Kijevu te četvrtim mjestom na istom natjecanju u disciplini skok s daske na visini od tri metra. Uz to, u kolekciji ima i europsku broncu u paru s Davidom Ledinskim.

Domaćin svečanosti, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, apostrofirao je velika očekivanja od ovog sportskog naraštaja:

– U analizama koje smo radili o bivšim dobitnicima ove nagrade, utvrdili smo da postoji kontinuitet uspješnosti, odnosno da su gotovo svi kasnije osvajali vrijedne medalja – na olimpijskim igrama, svjetskim ili europskim prvenstvima, pa u tom smislu računamo na vas. Dakle, u vašim sportskim karijerama ova nagrada nije kraj nego tek početak…

Tradicionalno, za kraj, Biserka Petrović, majka „košarkaškog Mozarta“, kratko je poručila:

– Dražen bi bio sretan da vidi koliko je mladih sportaša koji idu naprijed. Njegova poruka svima, a koju mogu prenijeti kao njegova mama, glasila bi: rad, rad i samo rad…

Svi laureati HOO-ove Nagrade Dražen Petrović dobili su plakete, novčani dio nagrade i poklon pakete Toyote.

Izvor: HOO / Vinko Knežević

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.