Žene u zrelim godinama i posao gerontodomaćice

2020-09-16T20:06:49+02:0016. rujna 2020.|Civilno društvo|

Pripremila: Antonija Dujmović

U okviru projekta “Samo zaželi posao” kojega Udruga za promicanje međugeneracijske solidarnosti Promeza provodi na području Kutine osigurano je zaposlenje dvadeset žena starijih od 50 godina. Provođenje projekta započelo je u partnerstvu s područnim Zavodom za zapošljavanje i Centrom za socijalnu skrb u lipnju prošle godine i trajat će do konca sljedeće za što je iz Europskog socijalnog fonda osigurano 4 i pol milijuna kuna.

Udruga provodi i video dokumentiranje projekta u kojem zaposlene žene svjedoče o osobnim iskustvima gerontodomaćice. Riječ je o ženama sa završenom najviše srednjom školom koje pružaju potporu osomdeset starijih osoba u nepovoljnijem položaju u njihovom svakodnevnom životu.

Na YouTube kanalu “Samo zaželi posao” objavljeno je nekoliko videa u kojima gerontodomaćice dijele svoja različita iskustva. Ovdje je jedan od videa u kojem korisnica programa iznosi svoja razmišljanja o zrelim godinama i zapošljavanju.<! Ostale video zapise možete pogledati OVDJE.

Projekt “Samo zaželi posao” jedan je u nizu projekata koji se provode diljem Hrvatske u okviru programa zapošljavanja žena “Zaželi”. O velikom interesu za ovim oblikom zapošljavanja žena najbolje govori činjenica da se pozivi obustavljaju zbog premašenja predviđenih sredstava. Tako je i trenutni Poziv za Fazu II obustavljen na tri mjeseca od 6. kolovoza jer su zahtijevani iznosi bespovratnih sredstava dosegli 120% ukupno raspoloživog iznosa.

Na uručenju 106 novih ugovora u lipnju ove godine kojima je predviđeno zapošljavanje preko 2 tisuće žena, predsjednik Vlade Andrej Plenković opisao je program kao mudro koncipiran, točno u niši koja je bila kritična.

Tada je naglasio da je to jedna od mjera aktivnog zapošljavanja, kojom se na tržište rada vraćaju naše sugrađanke zrelije dobi u ruralnim sredinama i istodobno angažiraju lokalne jedinice samouprave i udruge i pruža nužna skrb starim osobama.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u prvoj fazi provođenja programa zaposleno je 6 tisuća žena, koje su pružile skrb za preko 30 tisuća starijih osoba. Najveći broj projekata zaključen je u Osječko-baranjskoj županiji, ukupno 59, zaposleno je gotovo 1.300 žena, a pružena skrb za 6.000 starijih osoba. U Vukovarsko-srijemskoj županiji su provedena 34 projekta, zaposleno je 810 žena te pružena skrb za 3.700 osoba, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 29 projekata, zaposleno 623 žena te pružena skrb za 2.718 starijih osoba.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.