Pripremila: Antonija Dujmović

U okviru projekta “Samo zaželi posao” kojega Udruga za promicanje međugeneracijske solidarnosti Promeza provodi na području Kutine osigurano je zaposlenje dvadeset žena starijih od 50 godina. Provođenje projekta započelo je u partnerstvu s područnim Zavodom za zapošljavanje i Centrom za socijalnu skrb u lipnju prošle godine i trajat će do konca sljedeće za što je iz Europskog socijalnog fonda osigurano 4 i pol milijuna kuna.

Udruga provodi i video dokumentiranje projekta u kojem zaposlene žene svjedoče o osobnim iskustvima gerontodomaćice. Riječ je o ženama sa završenom najviše srednjom školom koje pružaju potporu osomdeset starijih osoba u nepovoljnijem položaju u njihovom svakodnevnom životu.

Na YouTube kanalu “Samo zaželi posao” objavljeno je nekoliko videa u kojima gerontodomaćice dijele svoja različita iskustva. Ovdje je jedan od videa u kojem korisnica programa iznosi svoja razmišljanja o zrelim godinama i zapošljavanju.<! Ostale video zapise možete pogledati OVDJE.

Projekt “Samo zaželi posao” jedan je u nizu projekata koji se provode diljem Hrvatske u okviru programa zapošljavanja žena “Zaželi”. O velikom interesu za ovim oblikom zapošljavanja žena najbolje govori činjenica da se pozivi obustavljaju zbog premašenja predviđenih sredstava. Tako je i trenutni Poziv za Fazu II obustavljen na tri mjeseca od 6. kolovoza jer su zahtijevani iznosi bespovratnih sredstava dosegli 120% ukupno raspoloživog iznosa.

Na uručenju 106 novih ugovora u lipnju ove godine kojima je predviđeno zapošljavanje preko 2 tisuće žena, predsjednik Vlade Andrej Plenković opisao je program kao mudro koncipiran, točno u niši koja je bila kritična.

Tada je naglasio da je to jedna od mjera aktivnog zapošljavanja, kojom se na tržište rada vraćaju naše sugrađanke zrelije dobi u ruralnim sredinama i istodobno angažiraju lokalne jedinice samouprave i udruge i pruža nužna skrb starim osobama.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u prvoj fazi provođenja programa zaposleno je 6 tisuća žena, koje su pružile skrb za preko 30 tisuća starijih osoba. Najveći broj projekata zaključen je u Osječko-baranjskoj županiji, ukupno 59, zaposleno je gotovo 1.300 žena, a pružena skrb za 6.000 starijih osoba. U Vukovarsko-srijemskoj županiji su provedena 34 projekta, zaposleno je 810 žena te pružena skrb za 3.700 osoba, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 29 projekata, zaposleno 623 žena te pružena skrb za 2.718 starijih osoba.