Žene u vojnim snagama i mirovnim misijama RH – analiza položaja žena u sustavu oružanih snaga

2021-10-26T10:22:54+02:0025. listopada 2021.|Institucije|

Piše: Antonija Dujmović

Na završnoj konferenciji projekta “Osnaživanje žena i podrška u vojnim snagama i mirovnim misijama Republike Hrvatske”, održanoj danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, predstavljeni su rezultati analize položaja žena u vojnim snagama i mirovnim misijama RH te zaključci s edukacijskih radionica provedenih tijekom projekta, kao i preporuke koje mogu poboljšati i ojačati položaj žena unutar sustava.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, predstavila je rezultate analize 156 ispitanika/ca MORH-a i oko 360 ispitanika/ca MUP-a kazavši kako su rezultati dosta slični kao i u drugim tradicionalno muškim sektorima:

“Kroz projekt je provedena analiza zastupljenosti žena u obrambeno sigurnosnom sustavu te anketno ispitivanje o diskriminaciji u području ravnopravnosti spolova. Rezultati tih analiza potvrdili su kako su preporuke koje kao institucija dajemo relevantne. Naime, podaci pokazuju da je skoro jedna trećina ispitanika/ca (31 posto) bila izložena nekom obliku diskriminacije u području ravnopravnosti spolova pri čemu su žene dvostruko više izložene diskriminaciji od muškaraca (39 posto žena nasuprot 18 posto muškaraca).”

Sustavi prijavljivanja i edukacije stručnjaka – temelj prevencije

Kao partnerica na projektu, pravobraniteljica je posebno istaknula važnost postojanja sigurnog sustava prijavljivanja što je uz edukaciju stručnih osoba temelj prevencije.

“Ono što je zabrinjavajuće, a na čemu bi trebalo raditi kroz naših deset preporuka koje smo iznjedrili nakon ove analize, je da se samo 11 posto osoba koje su bile izložene uznemiravanju i diskriminaciji usudilo to i prijaviti. Mora postojati siguran sustav prijavljivanja. Dakle, naš zaključak temeljem svih provedenih analiza je da trebamo raditi na sustavu edukacije stručnih osoba, koje će poštivati protokole postignute kroz naše nacionalno zakonodavstvo i međunarodne standardne, moraju biti rodno senzitivni. Također, mora postojati određena sigurnost da osoba koja je nešto prijavila neće zbog toga biti dodatno viktimizirana već da će se preuzeti odgovornost za procesuiranje počinitelja i da će žrtva biti zaštićena”, kazala je pravobraniteljica Ljubičić.

U okviru projekta provedene su edukacije u kojima su sudjelovali kadeti i kadetkinje Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu i Vojarne “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Splitu. Edukacije je proveo partner na projektu Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

“Cilj je bio da temeljem dobivenih podataka analize prilagodimo program jednodnevnih radionica. Implementacija ustavnog načela ravnopravnosti spolova u sektor obrane je bila ključna vodilja, a teme su se odnosile na ravnopravno sudjelovanje žena i muškaraca u društvu i sektoru obrane, suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja i spolnog uznemiravanja te ono što je bilo najzanimljivije kadetima i kadetkinjama, kako rodni stereotipi utječu na naš privatan život i posljedično na naš profesionalni angažman”, kazala je Anamarija Tkalčec iz CESI-ja.

Među ukupno zaposlenima u MUP-u je 31 posto žena, a u MORH-u 13 posto

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kao sunositelj projekta istaknuo je kvalitetnu suradnju svoga resora s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova čije naputke nastoje implementirati. Dodao je kako ovaj projekt donosi jednu novu dimenziju u međusektorsku suradnju te služi kao svojevrsni model za poboljšanje sustava iznutra kroz samokritičan pogled. U svojem je izlaganju ministar Božinović iznio nekoliko statističkih podataka:

“Zastupljenost žena među ukupno zaposlenima u MUP-u iznosi 31 posto, a udio žena u ukupnom broju policijskih službenika je nešto viši od 20 posto. Udio žena u ukupnom broju zaposlenih državnih službenika i namještenika u našem ministarstvu viši je od 72 posto, dok je udio žena među državnim službenicima i namještenicima na rukovodnim radnim mjestima gotovo 54 posto.”

Božinović je kazao kako MUP provodi edukacije u svrhu jačanja kompetencija policijskih službenika i službenica na temu rodne ravnopravnosti na kojima su prošle i pretprošle godine sudjelovale 504 osobe. Iznio je i podatke o povećanom interesu žena za zanimanje policajke.

“U zadnje četiri godine udio žena koje su upisale program prekvalifikacije za zanimanje policajke porastao je za 14 posto. U šk.g. 2019./2020. udio ženskih polaznica u programu obrazovanja iznosio je 32 posto”, dodao je ministar Božinović.

Podsjetio je da su žene u Domovinskom ratu također imale aktivnu i važnu ulogu u obrani Hrvatske: “Samo u obrani Vukovara, prema podacima Ministarstva hrvatskih branitelja sudjelovalo je 400 žena” kazao je ministar te dodao da je do sada u mirovnim misijama i operacijama, uključujući i onu u Afganistanu, sudjelovalo preko 350 žena.”

Izaslanik ministra obrane, general pukovnik Siniša Jurković, kazao je kako udio žena u dragovoljnom služenju vojnog roka proteklih godina iznosi oko 20 posto te da broj žena na rukovodećim i zapovjednim položajima nije zadovoljavajući. Kada je riječ o MORH-u, od gotovo 15 tisuća ukupno zaposlenih samo je 2 tisuće žena što iznosi oko 13 posto.

Voditeljica projekta, državna tajnica MUP-a Irena Petrijevčanin Vuksanović, zahvalila se svim sudionicima projekta te poručila:

“Ovdje nije kraj, prerano je za odustajanje. Mi smo tek otvorili nešto na čemu trebamo još raditi jer imamo puno posla. Ovo je jedan od koraka, u budućnosti očekujemo neke nove suradnike na nekim novim projektima jer kada god prepoznamo slabe točke u sustavu onda nam je modus operandi da ih preciznije detektiramo, zatim poduzimamo korake kako da ih riješimo i na tom putu tražimo ljude koji imaju sličnu pozitivnu energiju usmjerenu na poboljšanje sustava.”

S ciljem podizanja svijesti o položaju žena u vojnim snagama i mirovnim misijama u okviru konferencije održan je forum teatar u izvedbi Kazališta „Tvornica lutaka“ u režiji Petre Radin i Marija Kovača.

Projekt „Osnaživanje žena i podrška u vojnim snagama i mirovnim misijama Republike Hrvatske – Strengthening and supporting women in the army force and in the peace missions of the Republic of Croatia” financiran je sredstvima Vlade Sjedinjenih Američkih Država, uz podršku Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj, i provodi se s ciljem podizanja svijesti i znanja o položaju žena u hrvatskoj vojsci i mirovnim misijama te važnosti njihovog ravnopravnog sudjelovanja u procesu donošenja odluka. Projekt je jedan od 11 izabranih u konkurenciji više od 300 prijavljenih projekata iz cijelog svijeta te ima izravan utjecaj na Nacionalni akcijski plan za provedbu Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 (2000) o ženama, miru i sigurnosti i srodne rezolucije (2019. do 2023.), u području prevencije – uvođenja rodne ravnoteže u aktivnosti obrambeno sigurnosnog sustava te na području zaštite i oporavka nakon sukoba – u promicanju zaštite prava žena i djevojaka – žrtava rodno uvjetovanog nasilja u sukobima.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.